Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gorąca, gęsta i pożywna! Taka powinna być zupa jesienią, bo właśnie w okresie jesiennym potrzebujemy dobrze zjeść, by mieć więcej energii na walkę z codziennym chłodem. I taki właśnie jest kapuśniak z ziemniakami i kiełbasą. Przygotowany na bazie Zupy jarzynowej Nasza Specjalność Winiary, na wyważony smak pomimo obecności charakternej kiszonej kapusty. Sięgając po gotowy produkt sprytnie skracamy czas przygotowania zupy – tym razem obejdzie się bez gotowania czasochłonnego wywaru na żeberkach, więc taki kapuśniak przygotujemy także w środku zapracowanego tygodnia.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Kiełbasę śląską kroimy w ćwierćtalarki, podduszamy z posiekaną cebulą.
Kapustę siekamy, dodajemy do podduszonej kiełbasy, dodajemy szczyptę kurkumy, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, ziele angielskie i liść laurowy, dusimy 20 minut. W tym czasie ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy 0,5 l wody, lekko solimy, gotujemy 10 minut.
Zawartość torebki rozprowadzamy w 0,25 l wody, dodajemy do garnka z ziemniakami, zagotowujemy, gotujemy 5 minut, często mieszając.
Do garnka dodajemy podduszoną kapustę, chwilę gotujemy.
Zupę na talerzach posypujemy świeżo posiekaną zieleniną.