Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami to zupa, którą otwieram sezon kapuściany. Choć tradycyjne kapuśniaki lubią być przygotowywane na mięsie (chociaż nie muszą, czego dowodem jest przepis Joli na pyszny kapuśniak wegetariański), zupa z młodej kapusty, jak dla mnie, mięsa nie potrzebuje.
Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami doprawiłam świeżym koperkiem. Pasuje on idealnie zarówno do zupy kapuścianej, jak i młodej kapusty duszonej na maśle. Tam gdzie kapusta, także ta młoda, często bywa też kminek. Tylko że ja nie przepadam za jego cierpkim smakiem, który rozchodzi się na języku, kiedy rozgryzie się chociaż jedno małe nasionko. Dlatego zazwyczaj dodaję do potraw kminek mielony.
Grzanki w kapuśniaczku z młodej kapusty to pomysł naszej czytelniczki. I to dobry, a nawet pyszny. Zazwyczaj grzanki i inne chrupiące dodatki trafiają do zup o kremowej konsystencji, ale okazuje się, że świetnie pasują także do zupy tradycyjnej!
Sezon kapuściany uważam za otwarty i czym prędzej polecam inne nasze kapuściane pyszności:
W garnku o grubym dnie, na maśle podduszam posiekany por i cebulę, dodaję startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, a po chwili dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki.
Chwilę przesmażam i podlewam wywarem, zagotowuję, dodaję gałązkę lub dwie koperku.
Kapustę obieram z zewnętrznych liści i szatkuję niezbyt drobno, pozostawiając głąb.
Poszatkowaną kapustę dodaję do garnka, zagotowuję i gotuję 15 minut.
Pod koniec gotowania doprawiam zupę solą, kminkiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Resztę koperku siekam, dodaję do zupy tuż przed końcem gotowania, razem z pomidorami, które wcześniej sparzam wrzątkiem, obieram ze skórki i kroję w kostkę.
Zagotowuję zupę i zestawiam z kuchenki. Doprawiam szczyptą cukru i kwasku cytrynowego.
Zupę podaję z chrupiącymi grzankami.