Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sezonowe składniki, takie jak młode warzywa, to niezwykłe rarytasy. Są tak smaczne, delikatne i aromatyczne zarazem, że przygotowywane z nich potrawy nie wymagają wyrafinowanych przypraw czy dodatków.
Dla przykładu młoda kapusta już po kilku minutach gotowania staje się miękka i chrupiąca zarazem, a także zaskakuje lekko słodkawym, maślanym smakiem. Kapuśniak z młodej kapusty to dla wielu z nas okazja na przywołanie wspomnień z babcinej kuchni. Prostej, pełnej miłości i smaków dzieciństwa.
P.S. Poniższy przepis to podstawowa wersja kapuśniaku z młodej kapusty, którą łatwo urozmaicisz np. dodatkiem ziemniaków, pomidorów czy wędzonego boczku, lub żeberek.
Poznaj więcej pysznych przepisów na zupy z młodych warzyw takich jak np. zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem, leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową, zupa jarzynowa z młodych warzyw ze szparagami czy też krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną oraz kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem.W rozgrzanej patelni, na roztopionym maśle zeszklij posiekaną drobno cebulę.
Następnie dodaj pokrojoną cienkie plasterki marchew i duś przez 5 minut na małym ogniu.
Do garnka wlej wywar i wodę, dodaj cebulę z marchewką i zagotuj.
Kapustę pozbaw zewnętrznej warstwy liści i twardych wewnętrznych części, a następnie pokrój w średniej wielkości paski.
Kapustę dodaj garnka i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10-15 minut, do czasu aż zmięknie, ale będzie jeszcze lekko chrupiąca.
Zdejmij garnek z ognia i dodaj garść posiekanego drobno koperku, a także łyżkę masła, dzięki któremu zupa z młodej kapusty zyska na aksamitności.
Przed podaniem kapuśniaku z młodej kapusty dopraw solą i pieprzem do smaku.