Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Podduszamy na łyżce oleju z zielem angielskim i laurowymi listkami, aż cebulka się zeszkli.
Marchewkę i ziemniaki obieramy, marchewkę kroimy w talarki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę. Tak przygotowane warzywa dodajemy do zeszklonej cebulki. Chwilę dusimy.
Kapustę szatkujemy (w zależności od naszych preferencji możemy poszatkować ją drobno lub pokroić na większe kawałki), dodajemy do warzyw, doprawiamy szczyptą soli.
Całość podlewamy wywarem, gotujemy 15-20 minut. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i pieprzem.
Mięso mielone łączymy z jajkiem, musztardą i majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej.
Formujemy małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
Pulpeciki gotujemy w lekko osolonej wodzie (5-7 minut od wrzucenia na wrzątek) lub obtaczamy w bułce tartej i smażymy na lekko rozgrzanym oleju, od czasu do czasu przewracając pulpeciki, aby równomiernie się zrumieniły (5-7 minut).
Kapuśniak ze słodkiej kapusty podajemy z pulpecikami, posypujemy posiekanym koperkiem.