Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kapusta to nieodłączny element wigilijnego menu. Ale to nie jedyny czas, kiedy pojawia się na stołach. Bardzo chętnie sięgamy po nią też po świętach, bo można z niej zrobić pyszne, proste potrawy dla całej rodziny. Dziś czas na danie, które zachwyca swoim wyglądem i smakiem. Oto przepis na kapustę faszerowaną mięsem mielonym i warzywami. Masz ochotę przygotować taki posiłek dla swoich bliskich? Zapraszamy do wspólnego gotowania.
Kapusta faszerowana w całości świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, ale będzie też ciekawym pomysłem na sobotni czy niedzielny obiad dla całej gromadki. Do przygotowania tego dania wystarczy zaledwie kilka składników. Możesz dodać też inne warzywa, które akurat masz w lodówce oraz swoje ulubione przyprawy, żeby jeszcze bardziej podkręcić smak. Uzupełnieniem będą sosy – pasuje tu np. sos pomidorowy, grzybowy lub sos pieczeniowy jasny WINIARY. Tak przygotowana faszerowana kapusta w główce zaskoczy wiele osób. To prosty sposób na wykorzystanie niedrogich, łatwo dostępnych składników i zaserwowanie ich w niecodziennej formie.
Kapustę obierz z luźnych liści, a następnie obgotuj ok. 10-15 min we wrzątku w całości, pod przykryciem. W połowie gotowania obróć kapustę.
Cebulę posiekaj. Marchewkę pokrój w kostkę. Na odrobinie oleju lub oliwy obsmaż cebulę i marchewkę, aż cebula zmięknie, a marchewka się zarumieni.
Mięso umieść w misce. Dodaj 2 łyżki bulionu WINIARY. Dodaj posiekany koperek oraz pieprz.
Ziemniaka rozgnieć widelcem i dodaj do masy mięsnej razem z przestudzoną cebulą i marchewką. Całość dokładnie wymieszaj.
Obgotowaną kapustę delikatnie otwórz, odwijając na bok liść po liściu. Odwinięte liście odginamy delikatnie na bok, aby jak najmniej je uszkodzić, a jednocześnie zrobić jak najwięcej miejsca na farsz. Kiedy dojdziesz do twardej części, której nie da się już odwinąć, wytnij ją w całości razem z dużą częścią głąba. Możesz ją dokładnie posiekać i część dodać do mięsa.
W powstałe miejsce wkładamy ok. ½ mięsa, formując zgrabną kulę. Przykrywamy kilkoma liśćmi i dodajemy cienką warstwę mięsa na górę i dookoła. Proces powtarzamy do wykończenia farszu. Pozostałe liście bardzo dokładnie zawijamy z powrotem na kapustę. Całą główkę można dodatkowo owinąć folią spożywczą, aby się nie rozpadła podczas gotowania.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z bulionem WINIARY (2 łyżki) i ostrożnie wkładamy kapustę. Gotujemy ok. 45 min - 1h pod przykryciem na małej mocy.
Podajemy z sosem pieczeniowym WINIARY zrobionym według przepisu na opakowaniu lub z sosem pomidorowym.