Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Często na sklepowych półkach znajduje się gotowa surówka z kapusty pekińskiej. To warzywo jest także wykorzystywane jako baza do lekkich sałatek z serem feta, papryką, pomidorem i ogórkiem. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że można ją jadać także na ciepło! Najlepszy przykład to duszona kapusta pekińska z marchewką - idealny dodatek do obiadu.
Jeśli masz w domu dużo świeżej kapusty, możesz rozważyć przygotowanie takiego przepisu, który sprawdzi się jako zamiennik dla mizerii, sałatki coleslaw, marchewki z groszkiem lub innego dodatku, który często trafia na stół i już trochę Ci się znudził.
Wystarczy pokroić kapustę i zetrzeć marchew, a następnie zająć się podsmażeniem wymieszanych składników na małym ogniu. Gdzie tkwi prawdziwy sekret wyjątkowego smaku? Tym, co sprawia, że przepis różni się od standardowej kapusty zasmażanej, jest pasta teryaki. Ten składnik, który swoją nazwę zawdzięcza japońskiej technice przygotowywania potraw, sprawia, że danie nie jest mdłe, tylko wyraziste, a nawet lekko pikantne. Pasta łącząca sos sojowy, imbir i kompozycję odpowiednich przypraw zaskakująco dobrze pasuje do kapusty tworząc niezapomniany smak.
Jeśli tylko masz w domu teriyaki, bez trudu przygotowujesz ten przepis. Nie wymaga wyszukanych składników i powstaje bardzo szybko. Naprawdę warto wypróbować kapustę po pekińsku w tej formie. Potrawa powinna przypaść do gustu każdemu, kto ceni kuchnię azjatycką.
Preferujesz potrawy z dużą ilością ziół? W takim razie możesz użyć także natki pietruszki oraz młodego koperku. Efekt powinien Cię pozytywnie zaskoczyć.
Kapustę dokładnie poszatkuj.
Marchew obierz i zetrzyj na tarce do jarzyn.
Na odrobinie oleju podsmaż kapustę wraz z marchewką, aż będą miękkie. Dodaj Pastę Teriyaki WINIARY i podsmaż 3 - 5 minut. Na koniec dodaj dymkę lub posiekaną natkę pietruszki i zamieszaj.
Kapustę podawaj na ciepło jako dodatek do obiadu.