Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Połączenie świeżych warzyw z serem to przepis na idealną, lekką sałatkę. W taki sposób tworzy się między innymi bardzo popularną sałatkę grecką albo przysmak wywodzący się z Bułgarii, czyli sałatkę szopską. Jeśli jednak znudziły Ci się dobrze znane przepisy i masz ochotę wypróbować coś nowego, warto rozważyć inne opcje. Miłośnicy fit przekąsek na pewno ją docenią - zobacz jak powstaje pyszna sałatka z kapusty pekińskiej i sera feta!
Warto zaznaczyć, że nie omawiana propozycja tylko jest smaczna, ale przy tym przykuwa wzrok. Czerwona papryka, pomidory, rzodkiewka, ogórek, dymka i ser tworzą ciekawą kompozycję kolorystyczną. Barwna sałatka z serem feta i kapustą pekińską postawiona na stole aż prosi o to, żeby nałożyć sobie solidną porcję.
Zatrzymajmy się na chwilę przy głównym składniku. Kapusta pekińska zastępuje używaną w innych sałatkach sałatę lodową albo rukolę. To miła odmiana i urozmaicenie, dzięki któremu tym bardziej docenisz jej niepowtarzalny smak. Zgodnie ze swoją nazwą warzywo pochodzi z Chin, choć dziś jest uprawiane także w Japonii. Jako produkt niegdyś rozsławiający Chiny w świecie, kapusta pekińska doczekała się nawet pomnika, który znajduje się w mieście Suzhou. Warzywo idealnie komponuje się z pomidorami, papryką i ogórkiem, a przy tym jest obecnie łatwo dostępne w każdym większym markecie czy na targu.
Przepis na sałatkę z serem feta i kapustą pekińską można przygotować jako dodatek do dań z grilla, a także jadać z pieczywem czy chlebkiem pita jako samodzielną, lekką potrawę. Doskonale nadaje się na kolacje, jeśli masz ochotę zjeść coś bez mięsa. Świetnie sprawdzi się także w ciągu dnia, jako drugie śniadanie do pracy.
Kapusta pekińska z serem feta tworzy smaczną kompozycję. Da się jednak wprowadzić zmiany w oryginalnej recepturze, zamieniając grecką fetę na ser sałatkowy typu bałkańskiego. Można także rozważyć kolejne modyfikacje w kwestii koloru papryki, patrząc na jej dostępność. Czerwoną paprykę w razie potrzeby zamienisz na żółtą lub zieloną, a jeszcze lepszym pomysłem będzie miks wszystkich kolorów!
Żeby sałatka z kapustą pekińską i serem feta wyszła idealnie, potrzebny jest ważny akcent, który wieńczy dzieło, czyli odpowiedni sos. Samodzielne zrobienie dobrego winegret to niełatwe wyzwanie. Dlatego proponujemy proste i skuteczne rozwiązanie w postaci gotowego dressingu Winiary, w którym wszystkie zioła i przyprawy są wymieszane w odpowiednich proporcjach.
Samo przyrządzanie sałatki ogranicza się do dokładnego pokrojenia wszystkich składników i skroplenia mieszanki warzyw i sera wspomnianym dressingiem. Jak widzisz, przygotowanie nie zajmie wiele czasu, a smak pozostanie w pamięci na długo.
Kapustę poszatkuj w dość dużą kostkę. Ser feta pokrój w średniej wielkości kosteczkę.
Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w słupki. Ogórka obierz ze skórki i pokój w plasterki. Pomidory pokrój w kostkę.
Cebulę drobniutko posiekaj razem ze szczypiorem, rzodkiewkę pokrój w cieniutkie plasterki.
Wymieszaj wszystkie składniki i przygotowana w ten sposób sałatkę polej Dressingiem WINIARY.