Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sezon letni czy nawet i wiosenny skłania nas do tego, by zdecydować się na urządzenie grilla. W tym momencie większość z nas poszukuje idealnego kawałka mięsa, a także oryginalnych przepisów, którymi możemy zaskoczyć zgormadzonych gości. Okazuje się jednak, że wcale nie musimy daleko szukać. Karkówka marynowana w piwie, czyli wyśmienite danie kuchni bawarskiej może być dla nas idealnym rozwiązaniem. Kuchnia niemiecka z całą pewnością słynie ze swoich mięsnych, pożywnych dań, a także z różnorodnych pomysłów na wykorzystanie piwa. Wykonanie z tego złocistego trunku marynaty do mięsa nie tylko nada mu odpowiedniego smaku, ale także sprawi, że stanie się soczyste i aromatyczne!
Marynowanie karkówki przed pieczeniem - co jest kluczem do sukcesu?
Zdecydowaliśmy już, że karkówka marynowana w piwie stanie się daniem wieczoru. W tym momencie jednak pojawia się pewien problem. Jak długo powinno przebiegać marynowanie karkówki przed pieczeniem oraz czy warto uprzednio nieco rozbić włókna mięsa? Okazuje się, że soczyste kawałki karkówki warto marynować już na kilka godzin, zanim znajdą się one na grillu. Zaleca się, by było to minimum 4 godziny, a jeśli mamy na to czas, to najlepiej zamarynować mięso przez całą noc. Co więcej, pamiętajmy, by z kawałkami karkówki obchodzić się w delikatny sposób. Nie powinniśmy mięsa uprzednio rozbijać, czy nawet dziurawić. Jeśli uda się nam zachować jego zwartą strukturę, wówczas zatrzymamy w mięsie więcej soku i smaku.
Marynata do karkówki w piwie - czy można ją modyfikować?
Marynata do karkówki w piwie - zgodnie z oryginalnym przepisem - składa się z ciemnego piwa, musztardy Dijon, majonezu, a także szeregu przypraw jak np. rozmaitych ziół i czosnku. Jest to faktycznie sprawdzony sposób na wykonanie piwnej marynaty, która zaskoczy nas głębokim i wyrazistym smakiem. Modyfikacje wprowadzane w jej obrębie powinny być więc dość delikatne. Możemy np. wzbogacić jej smak papryczką chili - oczywiście z umiarem.
Karkówka marynowana w piwie na grilla - z czym ją podawać?
Karkówka marynowana w piwie na grilla będzie zdecydowanie najlepiej komponowała się z grillowanymi ziemniaczkami lub klasycznymi frytkami z piekarnika. Jednocześnie możemy ją zaserwować także w towarzystwie świeżego pieczywa, sezonowej sałatki z pomidorków i ogórków, a także z różnorodnymi sosami. Karkówka marynowana w piwie na grilla daje nam praktycznie nieograniczone możliwości jej serwowania! Wybierzmy więc te dodatki, które najlepiej pasują do naszych preferencji smakowych.
Przygotuj marynatę. Do miski wlej oliwę z oliwek, musztardę, czosnek, ciemne piwo, miód, rozmaryn i przyprawę MAGGI w płynie. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Karkówkę pokrój w plastry o grubości około 2 cm. Umieść je w zamykanym pojemniku, w którym będą się marynować, zalej przygotowaną wcześniej marynatą. Pojemnik wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Po tym czasie grilluj mięso z obu stron, a następnie odstaw mięso na kilka minut, zanim zaczniesz je podawać.
W misce przygotuj dip miodowo-musztardowy, mieszając wszystkie składniki (majonez, obie musztardy, miód). Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku.
Gotowe steki podawaj z dipem miodowo-musztardowym i grillowanymi warzywami lub ziemniakami.