Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Karkówka pieczona z jabłkami to pomysł na pyszny, domowy obiad dla fanów klasycznych smaków. Połączenie kruchego mięsa, lekko pikantnej i wyrazistej cebuli oraz słodko-kwaśnych jabłek doskonale do siebie pasuje. Chcesz zrobić taki posiłek dla siebie i bliskich? Koniecznie sprawdź ten przepis.
Pieczona karkówka w sam raz na domowy obiad
Przygotowanie domowego obiadu wcale nie musi być skomplikowane, a to jeden z tych przepisów, który robi się bez większego wysiłku. Wystarczy przyprawić plastry karkówki i obsmażyć je przez kilka minut na patelni. Na tej samej patelni podsmażamy później cebulkę i jabłka. Przekładamy wszystkie składniki do naczynia żaroodpornego, a następnie zalewamy całość sokiem jabłkowym i pieczemy przez ok. godzinę w piekarniku. Do tego kasza pęczak zapiekana w bulionie WINIARY i gotowe. Jeśli wolisz, możesz też ugotować kaszę lub wykorzystać tę, która została np. z wczorajszego obiadu. Dzięki temu ograniczysz marnowanie jedzenia i zadbasz o domowy budżet. Do takiego mięsnego posiłku super pasuje surówka ze świeżych warzyw, buraczki na ciepło albo pieczone warzywa korzeniowe. Smacznego!
Plastry mięsa dopraw bulionem WINIARY, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i papryką z każdej strony. Odstaw do zamarynowania. Cebulę pokrój w grube piórka. Jabłka pokrój na ósemki.
Do naczynia żaroodpornego wsyp kaszę pęczak. Dodaj wodę oraz bulion WINIARY i wymieszaj. Przykryj szczelnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 30-40 min.
Mięso obsmaż na mocno rozgrzanej patelni. Kiedy będzie rumiane z obu stron, przełóż je do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni przesmaż cebulę, aż stanie się miękka. Dodaj następnie jabłka i smaż krótko razem z cebulą. Przełóż na mięso i całość polej sokiem jabłkowym. Przykryj folią i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 60 min. Pod koniec pieczenia mięso odkryj, aby się przyrumieniło.
Jeżeli nie przepadasz za kaszą pęczak, zamień ją na ziemniaki (również możesz je opiec w naczyniu żaroodpornym) lub z kluskami na parze.