Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Karkówka to danie, które kojarzy się głównie z sezonem grillowym, ale niekoniecznie musi tak być. Karkówkę na wiele sposobów przyrządzisz również we własnej kuchni, praktycznie przez cały rok. Doskonałym przykładem jest karkówka w sosie żurawinowym, którą możesz zaserwować swoim gościom na obiad czy też w trakcie uroczystego spotkania rodzinnego. Taka potrawa sprawdzi się też jako danie na kolację. Na pewno docenisz jej uniwersalność, ale też niezwykłą prostotę przygotowania.
Karkówka w sosie żurawinowym – prosty i szybki przepis
Karkówka w żurawinie pojawia się obecnie nie tylko na polskich stołach, ale również w kuchniach francuskich, włoskich czy też hiszpańskich. Oczywiście każdy może przygotować ją na własny sposób, ale najważniejsze jest to, iż ta potrawa będzie smaczna, uniwersalna (na każdą okazję) oraz łatwa i szybka w przygotowaniu. Kluczem do sukcesu jest dobrej jakości mięso, więc nie powinieneś na nim oszczędzać. Co jeszcze jest ważne? Przede wszystkim odpowiednie ugotowanie mięsa i dodanie kostki mięsnej WINIARY. Potem pozostanie Ci już tylko rozpuścić w garnku masło i mąkę oraz dodać do całości bulion, przyprawy i zioła, czerwone wino oraz dżem żurawinowy. Sos gotujesz przez około 15-20 minut i polewasz nim karkówkę. Oczywiście nie musisz korzystać jedynie z sosu żurawinowego, ponieważ kolejnym razem możesz sięgnąć m.in. po sos malinowy lub wiśniowy. Wszystko zależy od Twoich upodobań. Zawsze znajdziesz dla siebie jakąś ciekawą alternatywę i spróbujesz w kuchni czegoś nowego. Duszona karkówka z żurawiną może być podawana wraz z ziemniakami, ryżem, sałatką warzywną (wiosenną) czy też kopytkami. Ostateczna decyzja należy do Ciebie. Smacznego!
Karkówka z sosem żurawinowym – danie, które zaskoczy każdego
Nie da się ukryć, że karkówka z sosem żurawinowym to przepis, od którego absolutnie nie będziesz w stanie się oderwać. Zagości w Twojej kuchni na długie miesiące, a może nawet lata. Zaskocz nim swoich bliskich, znajomych czy też drugą połówkę. Odpowiednio przygotowana karkówka w sosie żurawinowym rozpłynie się w ustach i pozostawi po sobie niesamowity smak oraz aromat. Karkówka w żurawinie sprawi, że najesz się do syta, a jednocześnie nie spędzisz w kuchni całego dnia.
Mięso ugotuj do miękkości w wodzie z 1 kostką mięsną WINIARY .
Następnie wyjmij mięso i zachowaj bulion - użyj go do sosu.
W mniejszym garnku rozpuść masło, dodaj około 2 łyżki mąki pszennej i dokładnie wymieszaj.
Mąkę z masłem zalej bulionem, dodaj pieprz, 2 liście laurowe, 4-5 kulek jałowca, gałązkę rozmarynu, 100 ml czerwonego wina i 5 łyżek dżemu żurawinowego.
Gotuj sos bez pokrywki przez około 15 minut i na koniec dopraw do smaku.
Gotowym sosem polej plastry karkówki i podawaj z kopytkami lub ziemniakami.