Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Karkówkę umyj i osusz. Nasmaruj porządnie musztardą francuską i solą. Następnie przygotuj mieszankę przypraw.
Wymieszaj ze sobą: paprykę słodką, pieprz, czosnek, majeranek i 1 łyżkę Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY. Powstałą mieszanką dokładnie obsyp karkówkę z każdej strony (można ją lekko natrzeć).
Tak przygotowane mięso marynuj minimum godzinę, a najlepiej całą noc.
Karkówkę piecz w naczyniu do zapiekania w temp 190*C przez 45 minut bez przykrycia.
Po tym czasie 2 szklanki wody wymieszaj z resztą opakowania Sosu pieczeniowego ciemnego WINIARY i zalej nimi karkówkę.
Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika na kolejne 30 min. Jeżeli chcesz, aby karkówka była bardziej rumiana, możesz wstawić ją na dodatkowe 10 min w 200*C.
Karkówkę podawaj pokrojoną w plastrach i polaną sosem.
Alternatywnie: Po upieczeniu odstaw mięso na około 30 min, aby odpoczęło. Po tym czasie pokrój je w plastry, a następnie ułóż w naczyniu do zapiekania (w którym piekła się karkówka). Tak przygotowaną karkówkę zalej z powrotem sosem i dodaj trochę musztardy francuskiej na wierzch. Mięso wstaw ponownie do piekarnika rozgrzanego do 200*C na około 15-20 min.