Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mielone mięso można przygotować na wiele różnych sposobów. Stanowi główny składnik spaghetti bolognese, amerykańskich burgerów, a także wielu dań kuchni meksykańskiej. Kulinarnych inspiracji nie trzeba jednak szukać aż tak daleko. Istnieje przecież typowo polskie danie - kotlety mielone. Dziś zajmiemy się śląską wersją tej potrawy - poznaj przepis na karminadle. To proste, sycące danie, które sprawdzi się zawsze, gdy chcesz przygotować coś na szybko.
Pod tym pojęciem kryje się kotlet mielony przygotowywany według receptury rozpowszechnionej na Górnym Śląsku. Tradycyjne karminadle były niegdyś szczególnie popularne wśród społeczności wiejskiej. To właśnie tam łatwo było o mięso i zwierzęcy tłuszcz. Przygotowywanie kotletów często poprzedzało uroczyste świniobicie, które było ważnym wydarzeniem w życiu lokalnej społeczności.
Śląskie karminadle zostały opisane przez etnografów badających regionalne tradycje. Kiedyś były daniem odświętnym, później stały się regularnie spożywanym posiłkiem. Należą do potraw wpisanych na listę produktów tradycyjnych stworzoną przez Ministerstwo Rolnictwa.
Kotlety mielone są typowym daniem obiadowym, podawanym najczęściej z ziemniakami i surówką. Znacznie rzadziej podaje się je w inny sposób, czyli pokrojone na cieńsze paski, na bułce lub chlebie. Niezależnie od sposobu serwowania to potrawa, która jest treściwa, kaloryczna i dodaje dużo energii. Idealnie sprawdza się w sytuacji, gdy potrzeba sił do ciężkiej pracy.
Tradycyjnie karminadle śląskie smaży się na smalcu. Ten rodzaj tłuszczu rozgrzewa się do wyższej temperatury, dzięki czemu łatwiej o zarumienioną, chrupiącą skórkę. Z drugiej strony, zamiana smalcu na olej roślinny (na przykład rzepakowy) to opcja korzystniejsza dla zdrowia.
Jeśli chcesz pozbyć się nadmiaru tłuszczu, po zdjęciu kotletów z patelni umieść je na papierowym ręczniku. Duża część tłuszczu wsiąknie w ręcznik, dzięki czemu danie będzie smaczniejsze.
Można również pokusić się o alternatywną wersję dania, trochę w oderwaniu od tradycji. Jeśli preferujesz dania pieczone zamiast smażonych, a lekarz lub dietetyk zalecił unikanie nadmiaru tłuszczu, zamiast smażyć, możesz upiec kotlety. Wystarczy umieścić je na papierze do pieczenia i trzymać około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Nie musisz być Ślązakiem, aby sięgać na co dzień po tę potrawę. Będzie idealnym wyborem, jeśli masz ochotę na typowo polski obiad. Nie wymaga wielu przypraw ani czasochłonnego przygotowania. Podstawowe składniki kupisz w każdym sklepie!
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i usmaż na niej cebulę aż będzie miękka.
Do miski przełóż mięso mielone. Dodaj Pomysł na kotlety mielone Winiary, usmażoną cebulę oraz czerstwą bułkę uprzednio namoczoną w wodzie lub mleku i dokładnie całość wymieszaj. Jeśli jest taka potrzeba, dopraw solą i pieprzem.
Z kotletów formuj niewielkie, lekko spłaszczone, kulki odrobinę większe od orzecha włoskiego.
Tak przygotowane kotlety panieruj w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej tłuszcz na średniej mocy. Ułóż kotlety i smaż po ok. 5 min z każdej strony.