Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Karpia oczyść, usuń oczy i skrzela. Opłucz wodą, wytrzyj do sucha i natrzyj solą.
Borowiki rozmroź i podsmaż z pociętymi w plastry pieczarkami na oliwie z 1 łyżką masła. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Pozostałe dwie łyżki masła utrzyj z dwoma żółtkami i wymieszaj z ostudzonymi grzybami i bułką tartą.
Karpia wypełnij przygotowanym farszem i zaszyj.
Przygotuj brytfankę lub naczynie żaroodporne, które pomieści karpia. Dokładnie wysmaruj ją oliwą.
Ułóż w niej karpia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniach przez 30 minut. Podlewaj rybę podczas pieczenia sosem, który się wytworzy w brytfance.
Gdy ryba się piecze, przygotuj POMYSŁ NA. Zawartość opakowania wymieszaj dokładnie ze śmietanką i 50 ml wody.
Przygotowanym POMYSŁEM polej rybę na koniec pieczenia i piecz ją jeszcze przez dodatkowe 15 minut, aż się lekko przyrumieni.
Karpia podawaj w dzwonkach, polanego sosem.