Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki obierz, opłucz, połowę ugotuj do miękkości, drugą połowę zetrzyj na tarce, jak na placki ziemniaczane.
Utarte ziemniaki wlej do lnianego woreczka i odciśnij nadmiar płynu.
Następnie połącz ugotowane ziemniaki z odciśniętymi, posól do smaku i dosyp mąkę.
Przygotuj farsz: do mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę, jajko, pieprz.
Z ciasta ziemniaczanego rób placki wielkości dłoni na folii spożywczej, nałóż na to lnianą ściereczkę i obróć.
Na tak przygotowany placek nakładaj farsz z mięsa, zlepiaj brzegi i zroluj.
Zawiń bardzo ściśle w lnianą ściereczkę, zwiąż końce szpagatem.
Wrzucaj tak związane kartacze do gotującej się wody z dodatkiem Rosołu wołowego i gotuj ok. 0,5 godz.
Rozmrożone grzyby pokrój w kostkę 2x2 cm, cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.
Gotowe kartacze wyjmij na talerz, odetnij szpagat i rozwiń ze ściereczki.
Wszystko razem przesmaż na oliwie z oliwek.
Dodaj śmietanę, gotuj ok. 5 min. aż śmietana zacznie gęstnieć, dodaj masło i dopraw solą, pieprzem.
Kartacze pokrój na grube plastry, nakładaj na talerze i polewaj sosem grzybowym.