Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa ziemniaczana to jedna z najłatwiejszych do ugotowania potraw. Składniki dostępne są przez cały rok, zakupy robi się więc w mig, nie wydając przy tym wiele! Zwykłej ziemniaczanej nadajemy dziś nieco bardziej wykwintnego charakteru wzbogacając ją o… rybę. Kartoflanka z łososiem świetnie nada się na rodzinne przyjęcie, bo prezentuje się pięknie i jest wyjątkowo sycąca. Zadowoleni będą także wszyscy ci, którzy nie jadają mięsa (ale lubią ryby), bo kartoflanka z łososiem, zamiast na tradycyjnej wędzonce, przyrządzona jest na aromatycznym wywarze z warzyw.
Jeśli lubisz taki dodatek ryby, zobacz też inne nasze przepisy na zupy z łososiem:
Zupa szczawiowa z łososiem
Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi
Zupa z białych warzyw ze szparagami i pieczonym łososiem
Aksamitny chowder z łososia
Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem
Noworoczna zupa krem z awokado z łososiem
Lekki chłodnik z czosnkiem niedźwiedzim i wędzonym łososiem
Zupa cytrynowa z wędzonym łososiem
Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone
Zupa z pora z wędzonym łososiem
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w plasterki lub półksiężyce.
Cebulę obrać, drobno posiekać.
Na dnie garnka rozgrzać kilka łyżek oliwy, dodać wszystkie przygotowane warzywa, delikatnie podsmażyć.
Podsmażone warzywa zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości.
Pod koniec gotowania zupę zabielić: śmietanę rozmieszać z kilkoma chochlami wywaru, dodać wszystkie zioła i przyprawy, dokładnie wymieszać (tak, aby nie powstały grudki) i dolać do zupy.
Łososia podzielić na mniejsze kawałki i dodać do zupy.
Po dodaniu ryby zupy nie przegotowywać, aby ryba pozostała w kawałkach.
Kartoflankę z łososiem podawać udekorowaną świeżą lub suszoną natką pietruszki.