Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szalotki kroimy w drobną kostkę . Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojone szalotki.
Grzyby oczyszczamy z pozostałości leśnych i dokładnie myjemy. Kroimy w kostkę (mniejsze grzyby kroimy w plasterki lub na połówki). Dodajemy do szalotek.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię razem z grzybami.
Smażymy około 5-10 minut (aż składniki lekko się przyrumienią).
Całość przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dosypujemy łyżeczkę suszonego tymianku i gotujemy na średnim gazie około 15 minut (ziemniaki powinny być prawie miękkie).
W osobnej misce mieszamy dokładnie 2 łyżki mąki z 0,5 litra zimnej wody. Dolewamy do gotującej się zupy ciągle mieszając.
Trzymamy jeszcze 5 minut na gazie co jakiś czas mieszając. Ugotowaną kartoflankę zabielamy śmietanką.
Porcję kartoflanki z prawdziwkami serwujemy z kawałkami wędzonego pstrąga i natką pietruszki.