Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Prawdziwe obiadowe pyszności, czyli domowa kartoflanka z zacierkami przyrządzana na Rosole Drobiowym WINIARY, a także z warzywami i czosnkiem. Do bulionu z warzywami dodawaj zacierki, które w przeciwieństwie do lanych klusek przygotowuje się wcześniej w dłoniach. Gorącą i pachnącą kartoflankę z zacierkami tuż przed podaniem posyp świeżym koperkiem.
Obierz warzywa. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchew i pietruszkę w plasterki.
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju.
Kostki rosołowe rozpuść w 1 l wrzącej wody. Dodaj warzywa i gotuj około 15 minut.
Ciasto na zacierki przygotuj z mąki i jajka. Zetrzyj w dłoniach lub na tarce ciasto na małe kluseczki i oprósz je mąką.
Do bulionu z warzywami dodaj zacierki. Gotuj przez 5 minut.
Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Przed podaniem posyp koperkiem.
Nina Nowacka