Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kaszę pęczak gotujemy w bulionie do miękkości. W tym przypadku nie chcemy, żeby była al dente – będzie się lepiej kleić.
Łososia marynujemy w czosnku, sosie sojowym, soku z cytryny i oleju, i pieczemy 12 minut w 180°C.
Groszek przelewamy wrzątkiem, marchewkę i szparagi gotujemy al dente (przez ok. 5-7 minut).
Kurczaka kroimy na cienkie i długie paseczki, marynujemy w tej samej marynacie, co łososia.
Przygotowujemy ciasto – mąkę ryżową, szczyptę soli, lód i mocno gazowaną wodę mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego, odstawiamy na 15 minut do lodówki.
Kurczaka maczamy w cieście, a następnie smażymy, wkładając do głębokiego oleju nagrzanego do 180-200°C. Smażymy tak długo, aby był chrupiący.
Odsączamy nadmiar tłuszczy na papierowym ręczniku kuchennym.
Zwijamy rolki. Połowa rolek będzie miała nadzienie z kaszy pęczak, łososia, rzodkiewki, groszku cukrowego, majonezu z wasabi i ze szparagów. Druga połowa będzie miała nadzienie z kaszy pęczak, chrupiącego kurczaka, marchewki, sałaty, ogórka, majonezu z wasabi i ze szczypiorku.
Serwujemy pokrojone sushi rolki z pozostałym majonezem. Zamiast kaszy pęczak można użyć kaszy jaglanej (ją też ugotuj ją do miękkości).