Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Czeka na Ciebie przepis na kasseler, czyli pieczeń wieprzową z dodatkiem sosu cebulowo-musztardowego. Kasseler to niemiecki przysmak przygotowywany z mięsa wieprzowego, głównie karkówki, schabu lub łopatki. Mięso jest peklowane – solone i podwędzane, a następnie wykorzystywane do przygotowania wielu dań lub przekąsek. Może być serwowane na zimno lub na ciepło – w zależności od tego, na co masz ochotę.
Kasseler – baza dania głównego
Kasseler dobrze smakuje zarówno na zimo, w formie przekąski lub na ciepło jako danie główne. Z peklowanej wieprzowiny przygotowuje się z proste, szybkie posiłki. Kawałek mięsa z sosem, ziemniakami lub kaszą i surówką świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Zaletą tego typu mięsa jest to, że pasuje do wielu różnych składników. My dziś proponujemy kasseler z sosem cebulowo-musztardowym. Gęsty, aromatyczny sos zrobisz z sosu pieczeniowego WINIARY – dzięki niemu czemu czas przygotowania posiłku jest krótki. To przepis, który świetnie sprawdzi się, gdy nie masz czasu na wielogodzinne gotowanie, a chcesz zaserwować swoim bliskim sycący, domowy obiad. Życzymy smacznego!
W głębokim garnku rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso ze wszystkich stron.
Do garnka wlej wodę (aby przykryła mięso). Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 60 minut. Po tym czasie wyjmij mięso i trzymaj w cieple.
Do wody po gotowaniu mięsa dodaj sos pieczeniowy WINIARY, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 1 min.
Do sosu dodaj pokrojoną cebulę i musztardę miodową. Gotuj chwilę, aż cebula zmięknie, a sos będzie miał oczekiwaną przez Ciebie konsystencję.
Mięso pokrój w plastry i podawaj polane sosem. Gotowe danie serwuj z puree ziemniaczanym i gotowanymi lub pieczonymi warzywami, np. marchewką, brokułami i kalafiorem.