Kasza kuskus to wyjątkowo popularny dodatek w
polskiej kuchni. Chodź teoretycznie po praz pierwszy wykorzystano ją w kuchni Bliskiego Wschodu, to jednak bardzo szybko stała się ona znana i lubiana w całej Europie. Kasza kuskus ma bardzo delikatny smak, a by ją odpowiednio przygotować, wystarczy zalać ją jedynie ciepłą wodą. Jednocześnie kuskus wymaga tego, by dobrać do niego odpowiednie dodatki. Zwykle padało na świeże lub gotowane warzywa, a także mięso drobiowe. Jeśli jednak chcemy, by w naszej kuchni zagościły orientalne smaki, wówczas warto postawić na kuskus z owocami morza i awokado. Wiele osób może w pierwszej kolejności mocno się zdziwić, aczkolwiek takie połączenie składników będzie prawdziwą ucztą dla naszego podniebienia.
Kuskus z awokado i owcami morza - danie do przygotowania w kilka minut
Kuskus z awokado i krewetkami to kombinacja składników i smaków, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jednocześnie, dodatkową zaletą jest tu wyjątkowa prostota i szybkość przygotowania. Krewetki blanszuje się z masłem i czosnkiem jedynie przez 3-4 minuty. Dodatkowo, tyle samo zajmie nam podsmażenie samego awokado - również dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Kuskus również potrzebuje jedynie kilku minut, by nadawać się do spożycia. Wszystkie składniki wystarczy jedynie dokładnie ze sobą wymieszać i podawać z odpowiednimi przyprawami i dekoracjami. To świetny pomysł dla każdego, komu brakuje nieco czasu.
Kuskus z owocami morza - zaskocz swoich gości nowym smakiem
Czy goście mają zjawić się w naszym domu za kilka chwil? Jeśli nie mamy jeszcze gotowej propozycji menu, to postawmy na smakowity kuskus z owocami morza i awokado. Zgodnie z tym, co zostało wspomniane, przygotowanie tej potrawy zajmuje jedynie kilka minut, a samo połączenie składników jest na tyle uniwersalne, że sprawdzi się ono podczas każdej okazji. Bez problemu możemy kuskus z awokado i krewetkami przygotować w formie
szybkiego obiadu, ale także możemy go zaserwować podczas uroczystej, rodzinnej kolacji. Jedno danie daje nam więc wiele możliwości.
Jakie dodatki zaserwować do kuskusa z awokado i krewetkami?
Kuskus z owocami morza i awokado nie wymaga od nas tego, byśmy dobierali do niego jakiekolwiek dodatki. Oczywiście, możemy standardowo pokusić się o zestaw surówek - najlepiej z sezonowych warzyw, skropionych octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Jednak nie będzie błędem, zaserwowanie tego dania, bez zbędnych urozmaiceń.