Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Doskonały dodatek do naszych polskich (np. bożonarodzeniowych) mięs i pieczeni - rozgrzewająca, smakowita gryczana kasza z grzybami. Ma wyjątkowy smak, bo kaszę najpierw podsmażamy na maśle, a następnie gotujemy w esencjonalnym Rosole Drobiowym WINIARY. Ugotowaną kaszę mieszamy z podsmażonymi z cebulą ulubionymi grzybami (świeżymi, mrożonymi lub namoczonymi suszonymi), doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy na obiad z porcją mięsa lub jako danie wegetariańskie. Pysznie smakuje z surówką z kiszonej lub białej kapusty.
Z 500 ml wody i 1 kostki rosołowej przygotuj bulion.
Masło rozpuść w rondelku, wrzuć do niego kaszę gryczaną i chwilkę przesmaż.
Następnie zalej podsmażoną kaszę przygotowanym wcześniej bulionem.
Gotuj pod przykryciem na „wolnym ogniu” do momentu, aż kasza będzie miękka.
Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę.
Grzyby umyj i pokrój na plasterki (jeśli używasz suszonych, namocz je w wodzie, najlepiej na całą noc).
Na łyżeczce masła zeszklij cebulę. Dodaj pokrojone grzyby. Smaż aż grzyby odparują cały sos.
Wymieszaj grzyby z kaszą gryczaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem.