Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Czym tak naprawdę jest znana i uwielbiana w całym kraju kaszanka? To nic innego jak tradycyjny polski wyrób, który powstaje podczas świniobicia. Popularny na Śląsku krupniok wytwarzany jest zaledwie z kilku składników. Mianowicie: kaszy gryczanej/jęczmiennej, krwi wieprzowej oraz najczęściej podrobów takich jak wątróbka, płuca czy ozór. Całość następnie szczelnie pakowana jest w osłonkę z jelita i odpowiednio doprawiana. Taka kaszanka po napełnieniu często jest później parzona. Spożywana może być zarówno na zimno, jak i po uprzedniej obróbce termicznej.
Kaszanka, czyli prostota i smak
Kaszanka jest idealnym i prostym posiłkiem, który przyrządzony może być zarówno na grillu w ogrodzie podczas imprezy rodzinnej, jak i również na patelni w domu jako szybka kolacja po ciężkim dniu. Kaszanka z patelni to potrawa dla każdego oraz na każdą okazję. Kaszanka z cebulą i czosnkiem to danie, które swoim smakiem oraz prostotą przygotowania - zachwyci niejednego kulinarnego krytyka. Kaszanka z patelni sprawdzi się zatem idealnie jako szybki posiłek na obiad bądź kolację. Takie danie składa się z zaledwie kilku składników, jego przygotowanie jest niezwykle proste, a co najważniejsze nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych. Wszak wszystko odbywa się na jednej patelni, a sama kaszanka potrafi wybaczyć wiele. Odpowiednio przygotowana, jest w stanie zachwycić swoim smakiem oraz aromatem, a kluczem do jej sukcesu jest po prostu dbanie o to, aby najzwyczajniej jej nie spalić.
Kaszanka - przepis
Do przygotowania tego unikalnego dania, potrzebne będzie nam kilka prostych składników. Oprócz samej kaszanki powinieneś zaopatrzyć się w cebulę, czosnek, sól i pieprz, ulubione przyprawy oraz odrobinę oleju do smażenia. Kaszanka z cebulą i czosnkiem to danie, które powstaje z połączenia podsmażonych na oleju cebuli, czosnku i kaszanki. Żeby kaszanka nie ścięła się za bardzo, podczas smażenia możesz delikatnie podlać całość wodą. Tak przyrządzona kaszanka doskonale smakuje na ciepło, koniecznie podana ze świeżym pieczywem. Kaszanka z powyższej propozycji podania, z powodzeniem gościć może na Twoim stole zarówno jako przystawka stanowiąca wstęp do dania głównego, jak i za samo danie główne. Ze względu na swoją prostotę w przyrządzaniu oraz relatywnie niewielką ilość potrzebnych do przygotowania składników, które same w sobie są dosyć tanie - tak przyrządzoną kaszankę śmiało można nazwać daniem inflacyjnym. Coś taniego i pysznego, czyli idealne połączenie na teraźniejsze czasy. Smacznego!
Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę.
Cebulę oraz czosnek podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Dodać kaszankę i wszystko razem na chwilę smażyć.