Kaszotto to danie jednogarnkowe podobne do risotto. Głównym składnikiem nie jest jednak specjalny, kleisty ryż, tylko kasza gryczana lub kasza pęczak. Zazwyczaj tego typu dania są wegetariańskie, jednak opisane poniżej kaszotto borowikowe proponujemy w wersji mięsnej z dodatkiem piersi z kurczaka. Potrawa jest łatwa w przygotowaniu, smaczna i sycąca. Znakomicie rozgrzewa i dodaje energii, zwłaszcza w zimniejsze dni.
Dzięki zastosowaniu dwóch rodzajów bulionu danie wychodzi bardzo aromatyczne. Z kaszą wspaniale komponują się leśne grzyby. W przepisie wskazaliśmy borowiki mrożone, ale jeśli masz w domu własnoręcznie uzbierane i wysuszone na sznurku, oczywiście również możesz je dodać do kaszotto. Pamiętaj jednak, żeby odpowiednio wcześniej zostały namoczone - dzięki temu nie będą zbyt twarde.
Idealny sos, który sprawia, że ziarna kaszy sklejają się ze sobą jak ryż w risotto, powstaje z masła i startego sera. Istotne jest, żeby zgodnie z przepisem użyć włoskiego grana padano. Roztopiony ser nadaje daniu właściwą, zwartą konsystencję. Podobny efekt można osiągnąć sięgając po inny twardy ser, jednak grana padano różni się od parmezanu smakiem - jest łagodniejszy dzięki czemu nie przyćmi grzybowego aromatu i kurczaka w tym daniu. Ważnym składnikiem jest także tymianek i pietruszka. Te zioła znakomicie pasują do potraw z grzybami. Idealnie, jeśli są świeże, w ostateczności można użyć także sproszkowanych przypraw. Elementem wieńczącym dzieło jest doprawienie jeszcze solą i pieprzem.
Kaszotto borowikowe bez trudu przygotujesz także w wersji wege. Wystarczy wyłączyć z listy składników produkty pochodzenia zwierzęcego. W ich miejsce można dodać na przykład suszone pomidory, a także naturalne roślinne zamienniki białka - bób, groch, zieloną fasolkę, ewentualnie inne warzywa strączkowe.
Aromatyczne kaszotto nadaje się nie tylko na obiad w domu, ale również do zabrania do pracy. Po odgrzaniu także będzie smakować wyśmienicie, dlatego nie ma powodów do obaw, jeśli wyjdzie Ci zbyt duża porcja.
Opisywany przepis pomoże ci przygotować danie z kaszy pełne aromatu. Zwłaszcza, jeśli będziesz pamiętać o ulubionych przyprawach, jak suszony czosnek, rozmaryn, liść laurowy. Czas przygotowania tej potrawy nie jest bardzo długi, a trudno o lepsze propozycje z grzybowym sosem!