Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Grochówka z kiszoną kapustą to kolejna pyszna pozycja w kaszubskim menu. Kuchnia kaszubska kryje dla mnie wiele niespodzianek i nieznanych smaków, które odkrywam z przyjemnością. Dlatego też wśród wielu przepisów kaszubskich wybrałam właśnie ten na grochówkę z kapustą. Zawsze intrygował mnie groch z kapustą, którego nigdy nie jadłam, bo to danie nie pojawiało się na naszym wigilijnym stole. W tygodniu kuchni kaszubskiej nadarzyła się więc świetna okazja, żeby tego połączenia spróbować.
Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą była gęsta, sycąca, każdy chciał dokładkę, tak posmakowała domownikom w tej niecodziennej nadmorskiej wersji. Do zupy dodałam groch łuskany, którego nie trzeba wcześniej namaczać, ale oczywiście niełuskany też się świetnie nadaje po kilkunastogodzinnym namoczeniu (najlepiej zalać go wodą dzień wcześniej).
Grochówkę ugotowałam bazując na przepisie z książki Tradycyjna kuchnia kaszubska pod redakcją Jarosława Ellwarta.
Więcej kaszubskich pyszności znajdziecie tutaj:Kapustę siekam, przekładam do małego garnuszka, zalewam wodą.
Mięso myję, przekładam do garnka, zalewam pozostałą wodą i zagotowuję.
Odszumowuję, dodaję pietruszkę i seler (obrane, niepokrojone), por w kawałku, dodaję przepłukany groch, gotuję około pół godziny (od czasu do czasu mieszając, bo groch może przywierać). W tym czasie w drugim garnuszku w niewielkiej ilości wody gotuję lekko poszatkowaną kiszoną kapustę.
Po pół godzinie dodaję do garnka z mięsem pokrojone w kostkę ziemniaki i startą na tarce marchewkę, doprawiam solą i gotuję jeszcze 15 minut.
Dodaję do garnka kapustę.
Boczek kroję na mniejsze kawałki i podsmażam z posiekaną cebulką, dodaję do zupy. Zupę doprawiam pieprzem i majerankiem. W oryginalnym przepisie zupę doprawia się także cukrem.
Zupę podaję posypaną świeżo siekaną natką pietruszki. Grochówka z kiszoną kapustą świetnie smakuje z kromką ulubionego pieczywa.