Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Marzy Ci się fish and chips w stylu brytyjskim? Sprawdź nasz przepis na kawałki dorsza w chrupiącej panierce. Mogą one, wraz z surówką i frytkami, stanowić samodzielne danie, ale nie tylko. Kawałki dorsza w chrupiącej panierce znakomicie sprawdzą się również jako przekąska na imprezę lub filmowy wieczór - wówczas możesz podać je z wykałaczkami (będzie się je wygodniej jadło i maczało w sosie). Z łagodną rybą doskonale komponuje się sos słodko-kwaśny. Świetną alternatywą będzie dla niego również Sos tatarski, Majonez Dekoracyjny WINIARY lub keczupowo-majonezowy. Mniam!
Rozgrzej olej do ok 180 st. C. Rybę pokrój na kawałki i dopraw solą i pieprzem. W misce wymieszaj mąkę pszenną z mąką kukurydzianą, białkiem jaja i wodą – do uzyskania gładkiej konsystencji. Aby ciasto było bardziej chrupiące, użyj zimnej wody.
Kawałki ryby obtocz dokładnie w cieście i smaż na głębokim tłuszczu aż staną się rumiane i chrupiące.
Gotową rybę polej (i wymieszaj lub tylko polej) z sosem słodko-kwaśnym i podawaj z posiekaną dymką.