Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto z płatkami: Białka ubić na sztywną z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać i wymieszać z kulkami czekoladowymi- dodać do ciasta. Upiec na formie 25/36 w 180 stopniach do 20 minut.
Rogaliki: Drożdże troszkę podgrzewamy, dodajemy do nich śmietanę i cukier mieszamy. Następnie wyrabiamy ciasto z margaryny, mąki pszennej, soli i drożdży. Zostawiamy na noc w lodówce lub na kilka godzin. Ciasto rozwałkowujemy na 4 milimetry i wykrawamy trójkąty, na każdy dajemy troszkę marmolady, zwijamy w rulon i lekko zginamy na kształt rogalika. Pieczmy około 15 minut w 180 stopniach.
Masa kawowa: W niewielkiej ilości mleka roztrzepujemy żółtka, mąki, budyń i kawę. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, do gotującego wlewamy roztrzepane żółtka, gotujemy budyń, następnie chłodzimy i zimy ucieramy z masłem. Dodajemy alkohol do smaku.
Masa śmietankowa: Śmietankę ubijamy i dodajemy letnią żelatynę. Dodajemy kakao i cukier puder do smaku. Mieszamy. Przełożenie: Ciasto z płatkami-masa kawowa- rogaliki- masa śmietankowa- dekoracja startą czekoladą