Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Masz ochotę na odrobinę kuchni śródziemnomorskiej? Zrób sobie grecki dzień z delikatnymi klopsikami z soczystego mięsa mielonego, świeżej mięty i sera feta. Zobacz nasz przepis na keftedes – proste i szybkie danie, które możesz zrobić nawet w najbardziej zabiegany dzień.
Keftedes - co to jest?
Keftedes to niewielkie klopsiki z mielonego mięsa z dodatkiem sera feta i aromatycznych przypraw. Grecy jedzą je na kolację albo na obiad jako danie główne. Ale keftedes mogą być też serwowane jako przekąska w czasie spotkania z rodziną lub znajomymi. Uzupełnieniem tego dania może być np. ryż, chrupiące pieczywo albo sałatka ze świeżych warzyw. Usmażone klopsiki świetnie smakują też z sosami, np. z sosem czosnkowym, pomidorowym lub sosem tzatziki.
Ketenem – przepis na greckie pulpeciki
Przygotowanie greckich klopsików prawie nie różni się od przygotowania pulpecików robionych przez nasze mamy czy babcie. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, dokładnie je wyrobić i formować kulki. Z tą drobną różnicą, że w tych klopsikach jest nadzienie. W przypadku keftedes do środka wkładamy kawałek sera feta lub innego (najlepiej owczego) sera, dokładnie zamykamy i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Smacznego!
WINIARY Pomysł na… kotlety mielone wymieszaj z wodą, dodaj mięso mielone i całość dobrze wymieszaj.
Miętę i pietruszkę umyj, posiekaj, dodaj do mięsa i ponownie wymieszaj. Jak składniki się połączą, uformuj 8 klopsików.
Pokrój ser feta na osiem kostek. Umieść po jednej kostce na środku każdego kotleta i szczelnie zamknij wewnątrz mięsa.
Na patelni rozgrzej olej i smaż klopsiki przez kilka minut z każdej strony. Podawaj np. z sosem tzatziki.