Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mięso z dzika (szynka, łopatka) oraz boczek (najlepiej tłusty) mielimy w maszynce do mięsa.
Owoce jałowca oraz pieprz ucieramy w moździerzu i dodajemy do mięsa. Całość solimy do smaku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
Jelita faszerujemy mięsem (można użyć maszynki ze specjalną końcówką lub pomagać sobie łyżką i ewentualnie palcem) upychając delikatnie mięso do środka flaka.
Formujemy pęta kiełbasy i wędzimy w dymie jałowcowym ok. 2-3h. Po wędzeniu można delikatnie przetrzeć kiełbasę wilgotną ściereczką jeśli będzie zbyt czarna od dymu.
Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, aby kiełbasa wystygła.