Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto francuskie to jedno z najbardziej uniwersalnych gotowych ciast, które zdecydowanie korzystniej jest kupić niż przygotowywać od zera. Można bowiem wykorzystać je zarówno w przepisach na dania słone, jak i słodkie. Receptura, którą przedstawimy poniżej, należy do tej pierwszej grupy dań - to chrupiące, aromatyczne kiełbaski zapieczone w cieście francuskim, serwowane z dodatkiem wyrazistego Sosu Remulada WINIARY. Największą zaletą tego przepisu jest szybkość i prostota przygotowania, a przy tym fenomenalny smak, który zachwyci wszystkich gości. Co ważne, kiełbaski w cieście to jedna z tych przekąsek, które zawsze wychodzą. Smakują też wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Jak przygotować kiełbaski w cieście francuskim?
Kiełbasa w cieście francuskim jest przekąską, którą przygotujesz dosłownie w kilka minut. Wystarczy, że masz w lodówce ciasto francuskie i ulubione kiełbaski, na przykład frankfurterki, parówki czy ich wegetariańskie lub wegańskie odpowiedniki. Przygotowanie kiełbasek rozpoczynamy od pokrojenia ciasta na cienkie paski o długości około 15 cm, w zależności od długości i grubości wybranych kiełbasek. Przed przystąpieniem do owijania ich paskami ciasta francuskiego warto uruchomić piekarnik, aby nagrzał się do 170 stopni Celsjusza. Owinięte ciastem kiełbaski układamy następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - można wykorzystać papier, na który nawinięte było ciasto francuskie. Na koniec wystarczy lekko posmarować ciasto wodą i obsypać sezamem. Kiełbaski w cieście francuskim pieczemy przez około 20 minut, do zarumienienia. Przekąskę można podawać na ciepło i na zimno. Świetnie sprawdzi się do niej Sos Remulada WINIARY, z dodatkiem dużych kawałków warzyw, takich jak papryka, czosnek, ogórek czy cebula. Do podania kiełbasek można przygotować też własny sos na bazie majonezu.
Kiedy na stole sprawdzą się kiełbaski zapiekane w cieście francuskim?
Kiełbaski zapiekane w cieście francuskim można podawać jako ciepłe przekąski na wszelkiego typu przyjęciach. Sprawdzą się na urodzinach, imieninach czy na domowym sylwestrze. Aby nabrały jeszcze ciekawszego smaku, warto zapiec je z wyrazistym żółtym serem. Kiełbaski w cieście francuskim można podawać z różnymi sosami - z ketchupem, z sosem tatarskim, z sosem hamburgerowym czy wspomnianym już Sosem Remulada. Kiedy kiełbaski w cieście ostygną, można spakować je jako przekąskę lub drugie śniadanie do pracy lub do szkoły. Nawet na zimno pieczone kiełbaski smakują doskonale i są znacznie pożywniejsze niż słodka drożdżówka. Bez trudu da się także podgrzać je na przykład w mikrofalówce.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C. Przygotuj blachę, wykładając ją papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie pokrój w paski o długości około 15 cm.
Każdą z kiełbasek owiń paskiem z ciasta i ułóż na blasze tak, aby końcówka paska była na spodzie.
Ciasto delikatnie zwilż wodą i posyp ziarnami sezamu.
Piecz około 20 minut, aż ciasto się zarumieni.
Upieczone kiełbaski podawaj z Sosem Remulada Winiary.