Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kiszenie to prosty sposób na przechowywanie świeżych, krajowych warzyw, którymi niestety nie możemy cieszyć się przez cały rok. Kiszonki uznawane są także za nasze polskie superfood, ponieważ okazują się niezwykle zdrowe. Nie każdy wie jednak, że kisić można nie tylko ogórki, ale również inne świeże warzywa sezonowe, jak chociażby rzodkiewki. Kiszona rzodkiewka jest chrupiąca, ostro-kwaśna w smaku. Stanowi doskonały dodatek do kanapek, burgerów czy sałatek. Może być też samodzielną przekąską. Świetnie pasuje do mięs, którym nadaje wyrazistości. Co najważniejsze - pozwala cieszyć się smakiem rzodkiewki przez cały rok!
Z czym przygotować kiszone rzodkiewki?
Kiszone rzodkiewki są proste w przygotowaniu, a jednocześnie zaskakują swoim smakiem - zwłaszcza tych, którzy kosztują je po raz pierwszy. Aby rzodkiewki nie tylko dobrze się przechowały i zachowały swoja chrupkość, ale również świetnie smakowały, należy kisić je w towarzystwie odpowiednio dobranych ziół i przypraw. Nasz przepis na kiszone rzodkiewki podpowie Ci, co najlepiej pasuje do tych warzyw. W czystych słoiczkach umieść obrany korzeń chrzanu, kwiat kopru, czosnek, gorczycę, liść laurowy i ziele angielskie. Dopełnij naczynia przygotowanym wcześniej rzodkiewkami i zalej wystudzoną, przegotowaną wodą z solą. Jeśli polubisz takie rzodkiewki kiszone, przepis możesz wykorzystać również do przygotowania kiszonych kawałków białej rzepy. To warzywo również świetnie smakuje w takim wydaniu!
Rzodkiewki kiszone przepis - jak kisić?
Ponieważ nie każdy wie, jak należy przygotowywać rzodkiewki kiszone. Przepis poniżej wyjaśnia krok po kroku, w jaki sposób ukisić warzywa tak, aby się nie zepsuły, lecz prawidłowo sfermentowały. Bardzo ważnym krokiem jest jedynie lekkie zakręcenie nakrętek słoików po zalaniu warzyw i dodatków zalewą. Takie niedokręcone słoiki powinny kisić się przez około 3 do 7 dni w temperaturze pokojowej. Dopiero później naczynia można dokręcić i odstawić w chłodne miejsce. Warto pamiętać również, że słoiczki do kiszenia przed użyciem należy wyparzyć i wytrzeć do sucha.
Kiszone rzodkiewki to jedna z ciekawszych w smaku kiszonek, które sprawdzą się jako dodatek do obiadu, przekąska czy składnik kanapek. Pokochasz je za chrupkość i wyrazistość. Pamiętaj, że kiszone rzodkiewki możesz przygotować zarówno z całych warzyw, jak i z warzyw pokrojonych w plastry czy słupki. Jeśli pokroisz je przed kiszeniem, po wyjęciu ze słoika będą gotowym dodatkiem do wiosennej sałatki czy kanapki, zwłaszcza tej mięsnej.
Rzodkiewki dokładnie umyj i osusz, pozbądź się zielonych łodyg. Słoiki wyparz wrzątkiem i wytrzyj do sucha.
W garnku zagotuj wodę z solą i pozostaw do wystudzenia.
Do 4 słoików włóż na dno po kawałku obranego korzenia chrzanu, po kwiecie kopru, ząbku czosnku, łyżeczce gorczycy, liściu laurowym i 2 ziarenkach ziela angielskiego. Rzodkiewki przekrój na pół i ułóż dosyć ciasno w słoikach, po czym zalej zimną zalewą. Lekko zakręć nakrętki słoików, by nie były szczelnie zamknięte.
Kiś około 3–7 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie dokręć słoiki i odstaw do późniejszego użycia w chłodne miejsce.