Jeśli szukasz pomysłów na szybki, prosty i obfity lunch, którego gotowanie nie zajmuje dużo czasu, wypróbuj klasyczną sałatkę makaronową! Sałatka z makaronem i szynką to świetna baza do innych przepisów. Można do niej dodać nie tylko składniki wymienione w przepisie – zamiast papryki mogą to być np. suszone pomidory i oliwki. Prosta sałatka z szynką i makaronem to idealny pomysł na letni obiad.
25 października to Światowy Dzień Makaronu. Wydawałoby się, że ojczyzną makaronu są Włochy, jednak nic bardziej mylnego! 4 tysiące lat temu jedzono go w Azji, więc to prawdopodobne stamtąd pochodzi to danie. Do Włoch z Chin przywiózł je w XIII wieku Marco Polo. To właśnie naród z Półwyspu Apenińskiego spopularyzował makaron na całym świecie. Znają oni ponad 300 rodzajów makaronu. Najpopularniejsze z nich to penne, farfalle, fusilli, spaghetti i tagiatelle. Łączenie danego rodzaju z konkretnym sosem wcale nie jest przypadkowe. Okazuje się, że prawidłowe ugotowanie makaronu to nie lada sztuka. Mitem jest, że makaron należy gotować z dodatkiem łyżki wody, co miałoby zapobiec sklejaniu się klusek. Nie trzeba tego robić, ponieważ najważniejsza jest ilość wody- idealne proporcje to 1 litr wody na 100 gramów makaronu. Dzisiaj Włosi zjadają około 25 kilogramów makaronu rocznie. Dla porównania- my, Polacy, jemy tylko 4 kg. Przepadamy za spaghetti i zupami z makaronem, a także za sałatkami, na przykład takimi jak z dzisiejszego przepisu.
Rozpoczynając przygotowywanie sałatki z makaronem, musimy ugotować kluski zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie należy rozmrozić groszek- mrożony ma więcej wartości odżywczych i mniej cukru niż ten z puszki, ale jeśli nie mamy do niego dostępu, to konserwowy też będzie pasował. Kiełbasę, ogórki kiszone i paprykę kroimy w kostkę. Wtedy do akcji wkracza Majonez Dekoracyjny Winiary- dajemy do sałatki cały, półkilowy słoik, aby wszystkie smaki perfekcyjnie się połączyły, a sałatka nie była za sucha. Zwieńczeniem procesu jest dodanie kilku łyżek wody z ogórków kiszonych- dodaje się ją po to, aby nadała trochę kwasowości, a cała sałatka z makaronu mogła przejść znakomitym smakiem. Na samym końcu doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dekorujemy ulubionymi ziołami, na przykład pietruszką lub szczypiorkiem.
Jeśli szukamy pomysłu na szybki lunch, to sałatka z makaronem jest idealnym rozwiązaniem. Trzeba do niej ugotować tylko makaron, a krojenie szynki i warzyw trwa dosłownie chwilę. Makaron ma dużo węglowodanów, więc szybko nas nasyci, warzywa dostarczą witamin i minerałów, a majonez i szynka dadzą nam białka.