Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kleiki kojarzą się przede wszystkim z lekkostrawną dietą dla maluchów. Jednak prawda jest taka, że uwielbiają je również dorośli. Prosty kleik z kaszy manny jest szybki w przygotowaniu i może stanowić zarówno pożywne śniadanie czy kolację, jak i bazę dla dania głównego. Tutaj zaprezentujemy Ci recepturę kleiku w wersji na słono, z dodatkiem aromatycznego masła. Możesz zaserwować taki przysmak z mięsną potrawką, jeśli chcesz stworzyć sycący posiłek. Podaj kleik z ulubionymi warzywami, a będzie to pełne, zdrowe danie dla całej rodziny!
Kleik z kaszy manny - przepis
Kleik z kaszy mannej to szybki i prosty sposób na pyszne śniadanie, obiad czy kolację. Idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i w roli leniwego, weekendowego posiłku. Przygotowanie kleiku zajmuje dosłownie kilka minut. Poza tym, do realizacji tego przepisu potrzebujesz tylko czterech składników, obecnych w każdym domu. Prezentowany kleik z kaszy mannej gotowany jest na wodzie, co gwarantuje mu lekkość i łatwostrawność. Istnieje też znacznie mniejsze ryzyko, że zdarzy Ci się go przypalić! Nasz przepis na kleik z kaszy manny rozpoczyna się od przygotowania mieszanki kaszy i niewielkiej ilości zimnej wody. Taką miksturę w formie zawiesiny należy wlać do garnka z wrzącą wodą i mieszać przez cały czas gotowania na niewielkim ogniu. Po około 10 minutach, kiedy składniki zaczną gęstnieć, kleik jest gotowy. Należy jedynie posolić go do smaku. Polecamy serwować kleik z dodatkiem prawdziwego masła.
Z czym można podawać kleik z kaszy mannej?
Jeśli chodzi o kleik z kaszy manny, przepis prezentowany poniżej jest przepisem podstawowym, z minimalną ilością dodatków. Dzięki temu potrawa oddaje swój autentyczny, bardzo delikatny, a zarazem wyjątkowy smak. Jest też prostsza w przygotowaniu i bardziej uniwersalna, ponieważ na talerzu można serwować ją z ulubionymi dodatkami. Z czym najlepiej smakuje kleik z kaszy manny na słono? Ugotowaną na wodzie kaszę mannę można serwować między innymi z dodatkiem mięsno-warzywnej potrawki. W taki sposób powstanie posiłek idealny na obiad czy kolację. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby lekko słony kleik przełamać smakiem słodkim lub kwaśnym. Kleik będzie smakował doskonale z kawałkami owoców, z owocowym syropem czy z bakaliami.
Kleiki można przygotowywać na bazie różnych kasz i zbóż, ale ten z kaszą manną w roli głównej jest wyjątkowo delikatny w smaku i prosty w przygotowaniu. Poza tym, do kleiku z kaszy manny nie potrzebujesz żadnych dodatków - posiłek smakuje doskonale nawet w swojej podstawowej wersji!
Kaszę rozmieszać z małą ilością zimnej wody.
Wlać zawiesinę do wrzącej wody i gotować powli przez około 10 minut, ciągle mieszając. Następnie osolić.
Podawać z masłem.
Krzysztof