Mięsne klopsiki w sosie bolońskim to klasyczne włoskie danie, które pojawia się w wielu słynnych serialach, w filmach oraz na autentycznych włoskich stołach. Potrawę możesz zaadaptować i dowolnie modyfikować, zmieniając np. sos lub rodzaj klopsików (na warzywne, specjalnie dla wegetarian). Klopsiki w sosie pomidorowym nadają się również jako sycący dodatek do spaghetti. Gotowe danie posyp natką pietruszki i skrop lekko oliwą. Wypróbuj!
Pulpety w sosie bolońskim - historia dania
Sos boloński to jeden z najpopularniejszych sosów podawanych z pulpetami i makaronami. Jaka jest jego historia? Otóż nazwa tego sosu pochodzi z Bolonii. Jest to miasto, które leży na północy Włoch. Pierwsze dania zawierały jedynie makaron z mięsem. Włosi nie używali jeszcze pomidorów. Pierwszy zapisany przepis na sos boloński można znaleźć w książce z 1891 roku. Jednak przygotowanie go różni się od sosu, który znamy dziś. Przepis opierał się na mięsie cielęcym, boczku oraz marchwi, maśle i cebuli. Czasem dodawano do niego suszone grzyby czy trufle. Na koniec obowiązkowym elementem była także śmietana. Dopiero 100 lat później do sosu bolońskiego trafiły także pomidory. Dziś znamy przeróżne wersje tego dania, takie jak chociażby klopsiki w sosie bolońskim, które można podawać zarówno z makaronem, jak i z kaszą, ryżem czy ziemniakami. To pyszne danie można zjeść także z chlebem.
Klopsiki w sosie bolońskim - jak je przygotować, by smakowały wyśmienicie?
Sposobów na przygotowanie sosu bolońskiego z klopsikami jest wiele. Skorzystaj z naszego przepisu i wybierz sos boloński WINIARY. Przygotowanie pysznego sosu z pulpetami nie zajmie Ci długo. Na początek podsmaż na oliwie z oliwek posiekaną cebulę. Ostudź cebulę i zabierz się do przygotowania mięsa. Włóż je do miski, dodaj podsmażoną cebulę, jajko, bułkę tartą oraz mleko i przyprawy do smaku. Dokładnie wymieszaj, by dobrze połączyć wszystkie składniki z mięsem. Z przygotowanej masy uformuj małe kulki, a następnie przełóż je na patelnię pokrytą olejem. Usmaż dokładnie, a później wlej do nich sos boloński WINIARY. Gotuj przez kilka minut, a następnie posyp posiekaną natką pietruszki.
Tak przygotowane danie możesz podawać zarówno bez dodatków, jak i z kaszą, makaronem, ziemniakami czy chlebem. Prostota tego dania oraz wyśmienity smak sprawiają, że nada się idealnie zarówno na święta, urodziny i inne specjalne okazje, jak i na co dzień. Przygotuj pyszne pulpety w sosie bolońskim i rozsmakuj się w nich całą rodziną. Gwarantujemy, że gdy tylko spróbujesz, nie będziesz mógł się oderwać. Smacznego!
Maria