Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Klopsiki w zalewie octowej idealnie nadają się na mięsną przekąskę. Możesz je serwować pojedynczo, jednak równie dobrze komponują się z ogórkami kiszonymi lub pokrojonymi pomidorami. Zobacz, jak zrobić to minimalistyczne danie i zaskocz najbliższych nowym przepisem, wykorzystując mięso mielone. To minimalistyczny, lecz sycący posiłek, który zaspokoi nawet duży głód. Poradzi sobie z nim nawet kuchenny nowicjusz. Poznaj niezawodny przepis na klopsiki w zalewie octowej!
Klopsiki w occie przepis
Przygotowanie tego pysznego dania, jakim są , zaczynamy od ulepienia kulek z mięsa mielonego. Można zmielić je samemu, a następnie dodać jajko, namoczoną bułkę i cebuli. Dobrze jest je również przyprawić, aby było wyraziste. Możemy do tego użyć ziół prowansalskich, soli, pieprzu i kolendry. Dzięki temu klopsiki nabiorą jeszcze bardziej intensywnego smaku. Jeśli cenisz pikantne smaki, do klopsików możesz dodać również ostrą paprykę. Kulki wrzucamy do gotującej się wody i odcedzamy, kiedy wszystkie wypłyną na powierzchnię. Następnie do garnka wrzucamy wszystko, co jest potrzebne, aby powstała zalewa octowa do klopsików. Dodajemy również cebulę pokrojoną w półplasterki. Kiedy wszystko się zagotuje, wyłączamy palnik i umieszczamy klopsiki w słoikach. Zalewamy je przygotowanym płynem i zakręcamy. Odstawiamy je na co najmniej dwa dni do lodówki. Można je jeść już następnej doby, jednak zazwyczaj zaleca się poczekać trochę dłużej.
Zalewa do klopsików w occie - jak przygotować?
Aby powstała zalewa do klopsików w occie, nie trzeba przykładać wielu starań ani mieć wymyślnych składników. Do wody z octem wystarczy dodać przyprawy: ziele angielski, liść laurowy, pieprz, sól i cukier. Gotuje się ją mniej niż 10 minut, a po tym czasie jest gotowa do zalewania. Można wykorzystywać ją nie tylko do klopsików.
Klopsy w occie - wskazówki i porady
Starsze przepisy mówią, że aby pulpety w zalewie octowej całkowicie przeszły smakiem, muszą postać przynajmniej tydzień w zamkniętych słoikach. W dzisiejszych czasach kucharze otwierają je już po 2-3 dniach, gdyż już wtedy smak jest intensywny. Niektórzy smażą klopsiki, zamiast je gotować. Na pewno pozwoli to mięsu bardziej przejść smakiem, jednak gotowane pulpety są delikatniejsze i bardziej finezyjne. Przekąska, jaką są klopsy w occie, to typowo polska przystawka. Ma ona niezwykły aromat i bogactwo smaku. Trzeba czekać kilka dni na ich zamarynowanie, jednak wszystko jest tego warte. Będą pasować i na obiad, i na kolację. Można podać je z ziemniakami lub ryżem, a także włożyć do tortilli i zrobić z nich wrapy. Idealnym dodatkiem do nich jest dip, w którym umoczone klopsiki nabiorą całkowicie nowego smaku.
Niektórzy wykorzystują klopsiki także jako składnik do kanapek. Taki mięsny dodatek to ciekawe urozmaicenie dla tradycyjnych kanapek z wędliną. Jak widzisz, to uniwersalna potrwa, można ją jeść na wiele różnych sposobów. Zacznijmy jednak od podstawowego przepisu!
Przepis na pewno polubią miłośnicy dań w occie, jak marynowane grzyby czy warzywa!
Do mięsa mielonego dodaj bulion i odrobinę zmielonego pieprzu. Następnie mieszaj do połączenia składników. Z tak powstałej masy ulep kulki średniej wielkości. Zazwyczaj robi się kulki o średnicy 2-3 cm. Nie powinny być za duże, żeby później zmieściły się do słoika.
Do garnka z wodą i octem wrzuć wszystkie składniki na zalewę - cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki i dodaj do pozostałych składników. Pozostaw na małym ogniu, aż do zagotowania, następnie zdejmij garnek z pola grzejnego.
Pod koniec gotowania zalewy zacznij smażyć klopsy. Jeszcze gorące przełóż do słoika. Następnie zalej jeszcze gorącą zalewą octową.
Zakręć słoiki i po ostudzeniu odstaw na co najmniej dwa dni do lodówki.
Sebastian