Klopsiki w zalewie octowej idealnie nadają się na mięsną przekąskę. Możesz je serwować pojedynczo, jednak równie dobrze komponują się z ogórkami kiszonymi lub pokrojonymi pomidorami. Zobacz, jak zrobić to minimalistyczne danie i zaskocz najbliższych nowym przepisem, wykorzystując mięso mielone. To minimalistyczny, lecz sycący posiłek, który zaspokoi nawet duży głód. Poradzi sobie z nim nawet kuchenny nowicjusz. Poznaj niezawodny przepis na klopsiki w zalewie octowej!
Klopsiki w occie przepis
Przygotowanie tego pysznego dania, jakim są , zaczynamy od ulepienia kulek z mięsa mielonego. Można zmielić je samemu, a następnie dodać jajko, namoczoną bułkę i cebuli. Dobrze jest je również przyprawić, aby było wyraziste. Możemy do tego użyć ziół prowansalskich, soli, pieprzu i kolendry. Dzięki temu klopsiki nabiorą jeszcze bardziej intensywnego smaku. Jeśli cenisz pikantne smaki, do klopsików możesz dodać również ostrą paprykę. Kulki wrzucamy do gotującej się wody i odcedzamy, kiedy wszystkie wypłyną na powierzchnię. Następnie do garnka wrzucamy wszystko, co jest potrzebne, aby powstała zalewa octowa do klopsików. Dodajemy również cebulę pokrojoną w półplasterki. Kiedy wszystko się zagotuje, wyłączamy palnik i umieszczamy klopsiki w słoikach. Zalewamy je przygotowanym płynem i zakręcamy. Odstawiamy je na co najmniej dwa dni do lodówki. Można je jeść już następnej doby, jednak zazwyczaj zaleca się poczekać trochę dłużej.
Zalewa do klopsików w occie - jak przygotować?
Aby powstała zalewa do klopsików w occie, nie trzeba przykładać wielu starań ani mieć wymyślnych składników. Do wody z octem wystarczy dodać przyprawy: ziele angielski, liść laurowy, pieprz, sól i cukier. Gotuje się ją mniej niż 10 minut, a po tym czasie jest gotowa do zalewania. Można wykorzystywać ją nie tylko do klopsików.
Klopsy w occie - wskazówki i porady
Starsze przepisy mówią, że aby pulpety w zalewie octowej całkowicie przeszły smakiem, muszą postać przynajmniej tydzień w zamkniętych słoikach. W dzisiejszych czasach kucharze otwierają je już po 2-3 dniach, gdyż już wtedy smak jest intensywny. Niektórzy smażą klopsiki, zamiast je gotować. Na pewno pozwoli to mięsu bardziej przejść smakiem, jednak gotowane pulpety są delikatniejsze i bardziej finezyjne. Przekąska, jaką są klopsy w occie, to typowo polska przystawka. Ma ona niezwykły aromat i bogactwo smaku. Trzeba czekać kilka dni na ich zamarynowanie, jednak wszystko jest tego warte. Będą pasować i na obiad, i na kolację. Można podać je z ziemniakami lub ryżem, a także włożyć do tortilli i zrobić z nich wrapy. Idealnym dodatkiem do nich jest dip, w którym umoczone klopsiki nabiorą całkowicie nowego smaku.
Niektórzy wykorzystują klopsiki także jako składnik do kanapek. Taki mięsny dodatek to ciekawe urozmaicenie dla tradycyjnych kanapek z wędliną. Jak widzisz, to uniwersalna potrwa, można ją jeść na wiele różnych sposobów. Zacznijmy jednak od podstawowego przepisu!
Przepis na pewno polubią miłośnicy dań w occie, jak marynowane grzyby czy warzywa!
Sebastian