Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym to jedno z najbardziej znanych dań w polskiej kuchni. Czym to jest spowodowane? Przede wszystkim ich doskonałym smakiem, uniwersalnością oraz prostotą przygotowania. Danie to jest niezwykle popularne głównie w kuchni śródziemnomorskiej oraz greckiej. Idealne na obiad, chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać je podczas organizowanej uroczystości rodzinnej. Twoi goście z pewnością je docenią, a co istotniejsze zasmakują zarówno młodym, jak i bardziej doświadczonym smakoszom.
Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym – uniwersalne danie na co dzień
Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym są takim daniem, które może Ci towarzyszyć na co dzień. Brzmi interesująco? Wystarczy, że raz przygotujesz je w swojej kuchni, a potem będziesz je gotować coraz częściej. Oczywiście jest to kwestia gustu, ale gwarantujemy, że klopsiki w sosie pomidorowym zasmakują nawet najbardziej wymagającym miłośnikom eksperymentowania w kuchni. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a ponadto zaskoczą Cię swoim unikalnym smakiem. Przygotuj mięso mielone, bulion drobiowy WINIARY, cebulę, oliwę z oliwek, czosnek i ulubione przyprawy oraz zioła, a następnie uformuj małe pulpeciki i smaż je na patelni, do momentu aż się zarumienią. Potem musisz już tylko dodać do nich sos (woda, pomidory, bulion, zioła, przyprawy) i gotować całość przez około 25-35 minut. Smacznego! Jak widzisz nie zajmie Ci to dużo czasu, a niesamowite doznania kulinarne gwarantowane. Powinieneś wiedzieć o tym, że ten przepis zaskoczy najbardziej wymagających zwolenników dań obiadowych. Od tej pory zakochasz się w pulpetach i będziesz je przygotowywać minimum kilka razy w miesiącu. Oczywiście zawsze możesz znaleźć jakąś alternatywę i kolejnym razem przygotować pulpety w innym sosie (np. śmietanowym).
Klopsiki w sosie pomidorowym - Twoi goście będą po prostu zachwyceni
Co konkretnie powinno Cię przekonać do tego, aby pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym zagościły na stałe w Twojej kuchni? Przede wszystkim to, że Twoi goście będą nimi oczarowani i na pewno szybko nie odejdą od stołu. Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym podawaj na obiad, kolację czy też w trakcie uroczystości rodzinnej. Każda okazja jest dobra, aby ich skosztować i na pewno będziesz chciał to robić zdecydowanie częściej. Klopsiki w sosie pomidorowym to skuteczne połączenie nietuzinkowego aromatu, doskonałego smaku i prostoty przygotowania.
Mięso mielone wrzuć do miski razem z, wcześniej namoczoną w mleku i odciśniętą, bułką oraz 1 łyżką bulionu drobiowego WINIARY.
Cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na patelni z oliwą, aż zrobi się rumiana. Ostudź i dodaj do mięsa.
Dopraw do smaku pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Z mięsa formuj niewielkie klopsy i obtaczaj je w mące. Uformowane pulpety obsmażaj na oliwie, aż zrobią się rumiane, a następnie zalej wodą oraz pomidorami.
Dodaj do sosu 1 łyżkę bulionu, listek laurowy oraz ziele angielskie. Gotuj całość około 30 minut.
Na końcu dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Podawaj z purée ziemniaczanym.