Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nie ma lepszego dodatku do wielkanocnego żurku niż jajko, które możemy przygotować na wiele sposobów. Od klasycznego jajka na twardo, poprzez jajko w koszulce, sadzone, klopsiki z jajek, po klopsiki z jajkiem przepiórczym przypominające jajka po szkocku. Choć jajka przepiórcze są niewielkie, klopsiki nabierają rozmiarów dzięki kołderce z pysznie doprawionego indyczego mięsa mielonego. Żurek lub barszcz biały z takim dodatkiem nie ma sobie równych.
Jajka przepiórcze wkładamy do małego garnuszka, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i gotujemy 3 minuty. Przelewamy zimną wodą.
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na jasnozłoty kolor na niewielkiej ilości oleju.
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy cebulkę, pół łyżeczki ostrej musztardy, bułkę tartą, suszoną natkę pietruszki, doprawiamy solą morską i pieprzem.
Jajka obieramy ze skorupek. Mięso dzielimy na 4 części, z każdej formujemy na dłoni ok. 0,5 cm placek, na środku kładziemy jajko i otaczamy je mięsem tak, by powstała kulka.
Tak przygotowane klopsiki smażymy na oleju kilka minut, od czasu do czasu delikatnie potrząsając patelnią, aby usmażyły się równomiernie.
Usmażone klopsiki z jajkiem odsączamy z nadmiaru oleju na talerzyku wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Klopsiki z jajkiem kroimy na pół i podajemy z żurkiem lub barszczem białym.