Klopsy z kaszy jaglanej to idealny pomysł na szybki, wegetariański posiłek, który zachwyci smakiem całą rodzinę. Przy tym - jest to posiłek naprawdę tani, ponieważ do jego przygotowania nie potrzeba żadnych wyszukanych składników. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do makaronu spaghetti, choć, jeśli chcesz, podać je możesz także z innego rodzaju makaronem, np. penne.
Pyszne wegetariańskie klopsiki na każdą okazję
Klopsiki te w niesamowity sposób na zaspokojenie apetytu zarówno młodszych, jak i starszych domowników. Delikatna konsystencja pulpecików i ich nietuzinkowy smak sprawiają, że zadowolą one nawet największych niejadków. Są nie tylko smaczne, ale i treściwe, a laktowegetarian czy wegan ucieszy z pewnością fakt, że są to klopsy bez jajka. Doskonale nadają się na niedzielny obiad, jednakże podać je warto także podczas przyjęcia lub imprezy okolicznościowej, jako danie główne dla gości. Dzięki dodatkowi sosu bolońskiego staną się kompletną alternatywą dla mięsa w wielu daniach kuchni włoskiej. Poznaj nasze przepis na klopsiki w wersji wege.
Doskonałe klopsiki niewielkim nakładem pracy
Przygotowanie pulpecików z kaszy jaglanej nie jest niczym skomplikowanym. Nie wymaga także wielkich przygotowań, czy dużego nakładu pracy, a ich smak zdecydowanie wynagradza każdą minutę spędzoną przy naczyniach. Przeciętnie przygotowanie tego dania zajmuje ok. 45 minut, a duża część tego czasu to po prostu oczekiwania, aż składniki odpowiednio się przesmażą lub ugotują. Pulpety z kaszą jaglaną to po prostu pyszny i niedrogi posiłek, który przygotować można w ciągu kilku kwadransów. Ich unikalny smak będzie zaskoczeniem dla niejednego domownika.
Kilka prostych kroków do pełnowartościowego obiadu
Klopsiki z kaszy jaglanej naprawdę łatwo przygotować - z przepisem tym poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Zaczynamy od przesmażenia na odrobinie oliwy z oliwek odrobinę cebuli i czosnku, aby klopsy nabrały doskonałego, wyjątkowego smaku. Następnie wystudzony czosnek i cebulę łączymy razem z kaszą, płatkami owsianymi, pietruszką, marchewką oraz oregano. Z tak przygotowanych składników formujemy niewielkie kuleczki i dokładnie, z każdej strony smażymy na oleju, na średnim ogniu. Do dobrze przesmażonych pulpecików dodajemy Sos boloński WINIARY i wszystko razem mieszamy, po czym gotujemy przez kolejne 15 minut. Po tym czasie wystarczy już tylko dodać do sosu odrobinę kwaśnej śmietany i doprawić ulubionymi przyprawami. Nasze klopsy z kaszą są już prawie gotowe - teraz wystarczy jedynie, już po nałożeniu na talerz, udekorować je odrobiną natki pietruszki. Smacznego!
Jola