Klopsy na parze to smaczny i lekki posiłek mięsny, który perfekcyjnie nadaje się na obiad. Jest łatwy w przygotowaniu, a do jego wykonania potrzeba zaledwie kilku składników. Delikatne pulpeciki rozpływają się w ustach, szczególnie w towarzystwie aromatycznego, dosyć gęstego sosu. Zazwyczaj serwuje się je razem z ziemniakami, kaszą jęczmienną lub gryczaną. Mogą być także podawane bez wymienionych dodatków. Sprawdź krok po kroku, jak przygotować idealne klopsy z gotowanego mięsa.
Klasyczne polskie klopsy na parze
Pulpety gotowane na parze to klasyczny przepis na pożywny obiad, znany w wielu krajach świata. Do wykonania dania wykorzystuje się m.in. wysokiej jakości mięso mielone, najlepiej pochodzenia wieprzowego. Można wykorzystać zmieloną łopatkę, karkówkę lub schab bądź urozmaicić przepis stosując domieszki innych rodzajów mięs. Tradycyjnie, podobnie jak w przypadku kotletów mielonych, stosuje się zwykle mięso wieprzowe. Klopsy gotowane na parze są doceniane nie tylko za wyśmienity smak, ale również i lekkość. Nie są tak ciężkie, jak potrawy smażone, w związku z czym są odpowiednie także dla osób trzymających się restrykcyjnych zasad diety. Pulpeciki są dobre na każdą okazję - można je zaserwować na niedzielny obiad, podać jako kolację lub przygotować na spotkanie ze znajomymi. Warto pamiętać, aby tworzyć nieduże kuleczki. Najlepiej takie, które mają co najwyżej trzy centymetry średnicy.
Gotowane klopsy przepis na pyszne danie obiadowe
Do przygotowania potrawy dla dwóch osób potrzebne będzie kilkaset gramów mięsa mielonego, jedno jajko, zestaw przypraw oraz mąka ziemniaczana do obtaczania kulek. Dzięki temu klopsiki nie będą się ze sobą łączyć po włożeniu do wody. Jeśli preferujemy, możemy również zaopatrzyć się w pietruszkę lub szczypiorek, ewentualnie w oba warzywa. Przydadzą się nie tylko do dekorowania gotowej potrawy, ale także do urozmaicenia jej smaku. Zieleninę warto dokładnie posiekać i dodać do masy mięsnej, którą energicznie wymieszamy. Klopsy na parze nie powinny być gotowane zbyt długo. Wystarczy ok. 15 minut, aby były idealne. Pulpety gotowane na parze zbyt długo stają się po dłuższej chwili wodniste i mogą rozwarstwiać się w wodzie. Stąd też warto nastawić sobie stoper lub regularnie sprawdzać czas ich przygotowywania. Pulpeciki warto zaserwować wraz z sosem, którym polewamy mięsne kuleczki. Klopsy uwielbiają towarzystwo tłuczonych ziemniaczków, prażonej kaszy, a nawet ryżu. Są bardzo delikatne i aromatyczne, szczególnie jeśli doprawimy je pieprzem.