Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kluski leniwe to dobry pomysł na obiad dla dzieci. Są delikatne, łatwo je gryźć, a i smak należy do tych najlepszych! Można je podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem albo z bułką tartą. Pokochają je nie tylko najmłodsze łasuchy! Smacznego!
Ugotowane najlepiej dzień wcześniej ziemniaki mielimy w maszynce razem z serem lub tłuczemy je tłuczkiem do ziemniaków.
Dodajemy żółtko, cukier oraz mąkę ziemniaczaną i 1 łyżkę mąki pszennej.
Wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być gładkie, elastyczne i sprężyste. W garnku zagotowujemy osoloną wodę.
Ciasto dzielimy na około 3 części i z każdej formujemy wałek, spłaszczamy lekko i kroimy ukośnie kluski.
Każdą partię klusek gotujemy około 1 minutę od wypłynięcia. Przelewamy zimną wodą.
Podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem albo z bułką tartą. By zrobić bułkę tartą, wystarczy rozpuścić masło w rondelku, następnie dodać bułkę tartą, dokładnie wymieszać i zarumienić.