Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Leniwe - wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. Uformuj ciasto, pokrój na mniejsze kawałki i uformuj cienkie wałki. Pokrój na ukos tworząc kluski ok 4-5 cm długości.
Gotuj w osolonej wodzie kilka minut. Odcedź i odstaw.
Zabajone - ubij w misce żółtka z cukrem i wanilią na puszystą i jasną masę.
Wlej wino musujące, wymieszaj a następnie na kąpieli wodnej mieszaj cały czas trzepaczką, aż masa lekko zgęstnieje. Uwaga: woda w rondelku do kąpieli wodnej nie może wrzeć, musi się lekko gotować. Inaczej żółtka za szybko się zetną.
Orzechy laskowe wymieszaj z cukrem i przyprawami.
Leniwe serwuj na talerzu, polane sosem zabajone i posypane kruszonką.