Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z połową ciepłego mleka, posypać 2 łyżkami mąki.
Przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do mąki dodać roztrzepane jajka, rozpuszczone, przestudzone masło, cukier wanilinowy, szczyptę soli, rozczyn i wlewając pozostałe ciepłe mleko, wyrobić gładkie ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę.
Borówki umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
Ciasto rozwałkować na grubość 1cm i wycinać duże krążki.
Na każdy krążek ciasta ułożyć łyżkę borówek, dokładnie zlepić formując kulki.
Przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia.
Wyrośnięte kluski układać na sitku na garnku z gotującą się wodą, przykryć i gotować na wolnym ogniu około 8-10 minut.
Pozostałe borówki zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem (kilka odłożyć do dekoracji). Ugotowane kluski podawać z przygotowanym jogurtem.