Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kluski serowe - danie dla każdego!
Pomysł na niezwykle apetyczne danie – kluski serowe kładzione przyrządzane na słono lub na słodko. Ser twarogowy ucieramy z żółtkami, łączymy z pianą z białek, do całości dodajemy mąkę i... ciasto na kluski kładzione gotowe. Jeśli chcesz zajadać je na słodko, kluski podawaj z masłem i posypane Cukrem wanilinowym WINIARY. Jeśli wolisz słoną wersję, okraś kluski serowe kładzione podsmażoną na maśle cebulką. Ich nieregularny kształt sprawia, że trudno pomylić tego typu kluski z inną potrawą. Choć zazwyczaj jada się je jako samodzielną potrawę, są również osoby, dla których będą one dodatkiem do mięs zastępującym ziemniaki lub kaszę. Innym nietypowym sposobem na spożywanie klusek jest dodawanie ich do zupy w zastępstwie makaronu.
Serowe kluski kładzione to dla wielu osób smak dobrze znany z dzieciństwa, z którym wiąże się wiele ciepłych wspomnień. Można je przygotować na kilka różnych sposobów, używając sera twarogowego, sera białego w rożku albo nawet serka homogenizowanego. W każdym domu pewnie przygotowywało się potrawę trochę inaczej. Jeśli chcesz poznać prosty przepis, który na pewno wyjdzie, postępuj zgodnie z instrukcjami, które prezentujemy poniżej.
Kluski serowe kładzione: przepis
Zaintrygował Cię przepis na kluski kładzione? Być może to zaskakujące, ale przepis przygotowuje się naprawdę łatwo. Poradzi sobie z nim nawet nowicjusz. Zanim jednak przystąpisz do pracy, upewnij się, że masz pod ręką wszystkie potrzebne przyrządy. Ważne akcesoria przydatne przy gotowaniu klusek to:
● duży garnek;
● łyżka cedzakowa;
● blender.
Kluseczki serowe kładzione - podsumowanie
Opisane kluski to jedna z wielu potraw mącznych. Mają to do siebie, że można ją przygotować szybko i łatwo, wykorzystując składniki dostępne na co dzień w domu. Jeśli znudziły Ci się już takie standardowe potrawy, jak naleśniki albo pierogi, kluski kładzione mogą być świetnym urozmaiceniem. Wyróżnia je nieregularny kształt oraz znakomity, uniwersalny smak, który dobrze komponuje się z dodatkami słonymi i słodkimi.
Jeśli jeszcze nigdy nie próbowałeś klusek kładzionych, najwyższy czas, żeby nadrobić zaległości! To danie jest tak dobre, że każdy kto spróbował go choć raz, szybko będzie pragnął powtórki. Popularność klusek kładzionych w poprzednich pokoleniach była naprawdę duża. Dziś wracają do łask i powinny zainspirować wszystkich miłośników kulinariów, którzy deklarują przywiązanie do rodzinnych tradycji.
Ser utrzyj z jajkami na gładką masę.
Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
Kładź łyżką nieduże kluski do wrzącej osolonej wody.
Gotuj kluski 2 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię.
Podawaj polane masłem i posypane cukrem wanilinowym!