Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekaj. Boczek usmaż na patelni razem z cebulą. Boczek powinien być rumiany a cebula miękka i złocista. Po usmażeniu przełóż do miski i wystudź. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie rozgnieć tłuczkiem. Do ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną oraz jajko i całość dokładnie wymieszaj. Jeżeli ciasto będzie się za bardzo kleiło dodaj mąkę ziemniaczaną.
Z ciasta formuj cienkie placki wielkości połowy dłoni. Do środka każdego dodaj łyżeczkę farszu a następnie całość zawiń w formę kulki. W każdej kulce zrób dziurkę na sos.
Kluski gotuj w osolonym wrzątku przez ok. 5 min. – lub aż wypłyną na powierzchnie.
Podawaj z sosem pieczeniowym Winiary i natką pietruszki.