Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kluski szagówki z sosem pieczeniowym WINIARY to wyjątkowe danie, które pojawia się w wielu polskich domach, głównie na terenie Wielkopolski. Charakteryzuje się prostotą i szybkością wykonania, ale też doskonałym smakiem. Brzmi dla Ciebie interesująco? Nie zwlekaj ani chwili dłużej i zabierz się za przyrządzenie wyśmienitych klusek w swojej kuchni.
Przepis na kluski szagówki
Wybierz dla siebie najdogodniejszy przepis na kluski szagówki i sam zadecyduj o tym, z czym je podasz oraz kiedy to zrobisz. Masz pod tym kątem pełną swobodę wyboru, ponieważ możesz je zaserwować na obiad, kolację czy też w formie niebanalnej przekąski, gdy odwiedzi Cię rodzina lub też długo wyczekiwani znajomi. Kluski szagówki zasmakują zarówno młodym, jak i dużo starszym smakoszom, więc nie musisz się o to obawiać. Podaj je z ulubionym sosem pieczeniowym WINIARY, sosem śmietanowym, sałatką czy też surówką z kapusty kiszonej. Dobrą informacją jest to, że przepis na kluski szagówki nie jest zbyt skomplikowany. Zaczynasz od obrania i opłukania ziemniaków, które następnie umieszczasz w garnku z osoloną wodą. Ziemniaki gotujesz do momentu, w którym staną się miękkie. Do sprawdzenia stanu miękkości wykorzystaj np. widelec. Następnie wyjmujesz ziemniaki z garnka i gdy będą już zimne mielisz je przy pomocy maszynki z odpowiednią nakładką. Później mieszasz ziemniaki z jajkiem, mąką oraz ulubionymi przyprawami i ziołami. Wyrabiasz masę i formujesz kluski. Kluski wrzucasz do osolonej wody i czekasz aż wypłyną na powierzchnię. Po kilkudziesięciu sekundach możesz zacząć je wyciągać. Pozostaje Ci przygotować sos pieczeniowy WINIARY. Zrób to zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Smacznego!
Kluski szagówki - połączenie niesamowitego i unikalnego smaku
Każda osoba, która sięgnie po przepis na szagówki z ziemniaków powinna mieć pełną świadomość tego, że kluski są idealnym połączeniem niesamowitego i unikalnego smaku z wszechstronnością zastosowania. Kluski szagówki możesz zaserwować bliskim w najmniej spodziewanym momencie. Podaj je drugiej połówce, np. podczas romantycznej kolacji czy też przygotuj je na wieczór ze znajomymi. Nie masz pod tym kątem absolutnie żadnych ograniczeń. Gdy raz po nie sięgniesz, będziesz chciał to robić zdecydowanie częściej, dlatego opanuj powyższy przepis na kluski szagówki do perfekcji i zacznij działać we własnej kuchni. Podaruj sobie i bliskim odrobinę wyjątkowych doznań kulinarnych.
Na początku ziemniaki, obieramy, płuczemy i zalewamy w garnku zimną wodą z dodatkiem soli.
Gotujemy do miękkości.
Następnie musimy je przecedzić i wystudzić, najlepiej żeby były bardzo zimne.
Zimne mielimy w maszynie do mielenia mięsa.
Tak zmielone ziemniaki mieszamy z jajkami, mąką ziemniaczaną i pszenną, oraz ze szczyptą soli i pieprzu i wyrabiamy masę. Mąki całej nie zużyjemy, ponieważ będzie nam trochę potrzebnej do podsypania, gdy będziemy ciasto wałkować jak na zdjęciu.
Uformowane wałki kroimy nożem po skosie i też obsypujemy mąką.
Kluski gotujemy we wrzącej osolonej wodzie i od czasu do czasu można zamieszać, a jak wypłyną, to po 30-stu sekundach od momentu wypłynięcia można je wyjmować.
Najlepiej po wyjęciu, jeśli nie podajemy ich od razu, można je wrzucić do zimnej wody, a potem odcedzić - nie posklejają się nam.
Sos przygotowujemy jak na opakowaniu.