Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ugotowane ziemniaki odcedzić i ciepłe przecisnąć przez praskę lub dokładnie ubić tłuczkiem, ostudzić.
Do zimnych dodać przemielony ser, jajko, mąkę i szybko zagnieść ciasto. Jabłka obrać, usunąć nasiona i zetrzeć na jarzynowej tarce, wymieszać z cynamonem i cukrem wanilinowym.
Ciasto podzielić na kawałki, formować placuszki, nakładać farsz, zawijać i dokładnie zlepiać brzegi.
W garnku zagotować wodę, osolić, wkładać knedle i gotować około 7-8 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjmować łyżką cedzakową, układać na talerze, polać stopionym masłem i posypać cukrem.