Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Knedle to potrawa, której chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Popularna nie tylko na terenie Polski, ale też w Czechach i w kuchni słowackiej. Sporym zainteresowaniem cieszą się aktualnie przede wszystkim knedle z jagodami. Nikogo nie trzeba do nich przekonywać. Rozsmakują się w nich zwłaszcza dzieci, chociaż możesz mieć pewność, że przypadną do gustu również Twoim dorosłym znajomym i członkom rodziny. Knedle możesz podawać na obiad, w formie przekąski czy też jako podwieczorek po wymagającym dniu poza domem.
Knedle z jagodami - przepis
Wiedz o tym, że knedle z jagodami są szybkie i proste w przygotowaniu, a poza tym zaskoczą Cię swoim wyśmienitym smakiem. Nie wymagają też większego zaangażowania w kuchni, ponieważ możesz je przygotować zaledwie w kilkadziesiąt minut. W związku z tym to danie sprawdzi się np. wtedy, gdy w Twoim domu pojawią się niezapowiedziani goście, a Ty nie masz przygotowanego żadnego obiadu. Nic straconego! Sięgnij po przepis na knedle z jagodami i pozbądź się jakichkolwiek zmartwień. Co będzie Ci potrzebne? Przede wszystkim ziemniaki, które ugotujesz w lekko osolonej wodzie, a następnie je zmielisz lub też przepuścisz przez praskę. Potem pozostanie Ci już tylko dodać do nich cukier, mąkę, jajko oraz śmietanę i wyrobić ciasto. Na zakończenie formujesz knedle i w poszczególne części wkładasz po łyżeczce jagód. Gotujesz w osolonej wodzie i po 5 minutach od wypłynięcia wyjmujesz na talerz. Gotowe, smacznego! Nie da się ukryć, że przepis na knedle z jagodami nie jest zbyt skomplikowany, dlatego też poradzą z nim sobie nawet początkujący miłośnicy gotowania i eksperymentowania w kuchni.
Knedle z jagodami - wyjątkowe doznania kulinarne i uniwersalność
Knedle z jagodami możesz serwować na co dzień, ale też na różnych uroczystościach rodzinnych, szczególnie wtedy, gdy pojawiają się na nich dzieci. Dzięki temu masz pewność, że Twoja kuchnia będzie im smakować. Knedle z dodatkiem jagód charakteryzują się nie tylko prostotą przygotowania, ale też wyjątkowym smakiem i uniwersalnością. Pasują praktycznie na każdą okazję. To niepowtarzalna szansa na zapewnienie sobie niesamowitych doznań kulinarnych. Gdy raz spróbujesz knedli z jagodami, będziesz chciał do nich wracać bardzo często. Ta potrawa to idealny wybór zarówno dla zwolenników dań przygotowywanych na słono, jak i na słodko.
Obierz ziemniaki. Ugotuj je w lekko posolonej wodzie.
Ziemniaki odsącz, a następnie przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce. Masę ostudź.
Gdy ziemniaki będą letnie, dodaj do nich śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i jajko.
Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie.
Z ciasta uformuj wałek i potnij go na kawałki wielkości dużego orzecha włoskiego.
Umyj jagody. Kawałki ciasta rozpłaszczaj ręką, wkładaj na każdy po łyżeczce jagód i posypuj jagody cukrem.
Z ciasta z jagodami formuj kulki.
Zagotuj 3 litry lekko posolonej wody.
Wrzuć do niej knedle i gotuj około 5 minut od wypłynięcia.
Wyjmuj je łyżką cedzakową i dobrze odsącz.
Do knedli świetnie pasuje śmietanka o smaku waniliowym. Aby ją przygotować, wymieszaj śmietankę z dwoma łyżkami cukru i Cukrem wanilinowym.
Pogotuj ją chwilę, a gdy zacznie gęstnieć – zdejmij ją z ognia.
Knedle podawaj ze śmietanką.