Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przygotowanie wersji przezroczystej: 2 opakowania Galaretki o smaku wody kokosowej WINIARY rozpuść dokładnie w 600 ml gorącej wody. Przelej galaretkę do formy lub płaskiego naczynia o wymiarach ok. 17 x 17 cm. Pozostaw do zastygnięcia – wystudzoną wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
Przygotowanie wersji białej: 2 opakowania Galaretki o smaku wody kokosowej WINIARY rozpuść dokładnie w 600 ml gorącej śmietanki. Przelej galaretkę do formy lub płaskiego naczynia o wymiarach ok. 17 x 17 cm. Pozostaw do zastygnięcia – wystudzoną wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
Przygotowanie wersji dwuwarstwowej: 1 opakowanie Galaretki o smaku wody kokosowej WINIARY rozpuść dokładnie w 300 ml śmietanki. Przelej galaretkę do formy lub płaskiego naczynia o wymiarach ok. 17 x 17 cm. Pozostaw do zastygnięcia – wystudzoną wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Następnie przygotuj drugą galaretkę, rozpuszczając ją w 300 ml gorącej wody. Odczekaj, aż ostygnie i nieco stężeje – wówczas przelej ją do formy z pierwszą warstwą galaretki. Całość wstaw do lodówki i pozostaw do pełnego zastygnięcia, na kolejne 2 godziny.
Wyjmij przygotowane galaretki z foremek. Aby to zrobić, zanurz formę na 3-5 sekund w gorącej wodzie, znajdującej się w jakimś większym naczyniu. Kiedy galaretka zacznie odchodzić od formy, nakryj ją deską lub talerzem i zdecydowanym ruchem odwróć całość.
Każdą wersję galaretki pokrój na 8 równych porcji.
Przygotuj wybrane owoce, krojąc je w cienkie plasterki.
Ułóż po kilka na każdym kawałku galaretki, wedle własnego uznania.
Tak przygotowane kokosowe „sushi” udekoruj wybranymi dodatkami – posyp wiórkami kokosowymi, sezamem lub rozdrobnionymi pistacjami i dodaj listki świeżej mięty