Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mąkę (50 dag) przesiać przez sito. Drożdże rozpuścić w letnim mleku,odstawić żeby podrosły.
Jajka ubić z cukrem.
Rozczyn wlać do mąki, dodać jajka z cukrem (10 dag), szczyptę soli i wyrabiać, dolewając roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto przestanie się kleić do rąk lub drewnianej łyżki (zależy, czym wyrabiamy).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż do momentu, gdy ciasto podwoi swoją objętość.
Ciasto wyłożyć na brytfannę.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier (2 łyżki) i cynamon, wymieszać. Odcisnąć nadmiar soku. Rozłożyć na cieście.
Posypać posypką. By ją przygotować, potrzeba: pół margaryny, 1 szklankę mąki, pół szklanki cukru i cukier wanilinowy, i żółtko. Składniki zmieszać i wyrobić kruszonkę.
Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok.50 min w temp. 170 - 180 stopni.
Ostudzone posypać cukrem pudrem.