Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Żółtka utrzyj z cukrem, a białek ubij pianę.
Następnie dodawaj, stopniowo ucierając, na przemian: olej, mąkę i wodę (1 szklankę). Na koniec dodaj ubitą pianę z białek.
Ciasto podziel na trzy części: do jednej dodaj Kisiel, do drugiej kakao, a do trzeciej mąkę ziemniaczaną.
Podłużną formę (keksową) posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Do formy wlej: ciasto ciemne, białe i różowe.
Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez 55 minut.
Po upieczeniu wyjmij z formy, ostudź. Posyp cukrem pudrem i polej lukrem. Babka najlepsza jest na drugi dzień.