Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kompot to typ napoju, który jest nam wszystkim świetnie znany. Przygotowywały go już nasze babcie - wykorzystywały do tego wiśnie, śliwki, jabłka, a także i gruszki. Kompot z gruszek na zimę zyskał sobie więc miano tradycyjnego przetworu, który zachwyci owocowym smakiem nawet w najmroźniejsze, zimowe wieczory. Z pewnością kojarzymy smakowity napój z okresu świątecznego, a także z wieku przedszkolnego - to właśnie tam jest on najczęściej serwowany maluchom. Okazuje się jednak, że kompot wywodzi się z krajów Bliskiego Wschodu. To właśnie tam po raz pierwszy "wymyślono" ten kultowy napój, który bardzo szybko stał się wyjątkowo popularny w całej Europie. Do naszego kraju przywędrował on już kilkaset lat temu i można powiedzieć, że na stałe zagościł on już w polskiej kuchni.
Kompot z gruszek na zimę - zapasy idealne na zimowe wieczory!
Zima z całą pewnością nie jest naszą ulubioną porą roku Co więcej, w tym okresie dostęp do świeżych, soczystych owoców jest mocno ograniczony. Właśnie dlatego warto przygotować kompot z gruszek na zimę i cieszyć się domowymi zapasami w obliczu zbliżających się mroźnych wieczorów. Kompot z gruszek zachwyca swoim lekko słodkim, orzeźwiającym smakiem, a dodatkowo cechuje go mocno owocowy aromat. Można spożywać go zarówno na ciepło jak i na zimno. Może on stanowić fenomenalny dodatek do rodzinnych obiadów. Kompot z gruszek można oczywiście przygotować o każdej porze roku - jednak w sezonie zimowym, kiedy tęsknimy za smakiem świeżych owoców, będzie on sprawdzał się najlepiej!
Kompot z gruszek na zimę w słoikach - prosty i szybki przepis!
Przygotowywanie kompotu może kojarzyć się nam z dość długą i żmudną pracą. Jednak nie dajmy się zwieść pozorom! Kompot z gruszek na zimę w słoikach to przepis, który można przygotować jedynie w kilka chwil! Potrzebne są tylko gruszki, cukier, woda oraz oczywiście słoiki do przelania kompotu. Pasteryzowanie słoiczków z kompotem trwa jedynie 20 minut. W tak krótkim czasie możemy przygotować kompot z gruszek na zimę, który z całą pewnością pomoże nam zachować smak i jędrność tych sezonowych owoców. Jak więc widać, wystarczy tylko kilka chwil, by w sezonie zimowym, kiedy pogoda za oknami nie sprzyja długim spacerom, cieszyć się chociażby odrobiną sezonu letniego. Kompot z gruszek na zimę w słoikach to prosty przepis, na który powinien zdecydować się każdy z nas!
Gruszki przebrać, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki. Najlepiej, żeby były to gruszki twarde, wtedy możemy owoce wykorzystać do ciast.
Miękkie owoce rozpadną się podczas pasteryzowania. Gruszki układamy ciasno w słoikach, do każdego słoika wsypujemy czubatą łyżkę cukru.
Zalewamy wrzątkiem do poziomu 1 cm od pokrywki. Wycieramy brzegi, mocno zakręcamy.
Wstawiamy do dużego garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzujemy ok 20 minut.